Agentúra Fitch potvrdila ratingy Grécka

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Grécku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupni CCC.

26.02.2017 14:45
debata (2)

Rating dlhodobých nadriadených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene agentúra potvrdila tiež na úrovni CCC, krátkodobý emisný rating v zahraničnej a domácej mene a rating krátkodobých záväzkov potvrdila na stupni C a stropný rating krajiny na úrovni B-. 

Agentúra Fitch uviedla, že grécka vláda v podstate plní podmienky pomoci v sume 86 mld. eur z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM). Okrem toho hrubý domáci produkt (HDP) krajiny vlani reálne posilnil o 0,3 percenta a agentúra vylepšila prognózu rastu gréckej ekonomiky pre roky 2017 a 2018. Očakáva, že v tomto roku grécky HDP reálne vzrastie o 2,5 percenta a v budúcom roku o 3 percentá.

Predošlá predikcia rátala s rastom o 1,8 percenta v tomto roku a o 2,2 percenta v roku 2018. Fitch navyše odhaduje, že v roku 2016 Grécko dosiahlo prebytok primárneho rozpočtu na úrovni 2,5 percenta HDP, čiže podstatne vyšší v porovnaní s cieleným prebytkom 0,5 percenta HDP. 

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rating #Fitch