Berlín: Zmiernenie gréckeho dlhu nesmie ísť na úkor veriteľov

Grécku sa nesmie uľahčiť pri splácaní dlhu tak, aby na to jeho veritelia, teda krajiny eurozóny, doplatili úverovými stratami.

27.02.2017 07:41
debata (13)

Povedal to v nedeľňom rozhovore v rozhlasovej stanici Deutschlandfunk námestník nemeckého ministra financií Jens Spahn. Potvrdil tým odmietavý postoj Berlína k výraznejšiemu oddlženiu Atén.

„Nesmie dôjsť k pomoci (Grécku) na úkor veriteľov,“ povedal Spahn. „Považujeme za veľmi pravdepodobné, že s MMF dospejeme k dohode, ktorá nebude vyžadovať odpis časti dlhovej istiny,“ dodal námestník podľa agentúry Reuters.

MMF rokuje s eurozónou o svojom zapojení do terajšieho tretieho záchranného programu pre Grécko a svoju účasť podmieňuje výrazným zmiernením gréckej dlhovej záťaže. Eurozóna už niektoré kroky na zmiernenie gréckej zadlženosti urobila, MMF však požaduje viac. Nemecko ako najväčší prispievateľ k pomoci Grécku odmieta podstatnejšie zníženie zadlženosti.

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová po stredajšom stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne ocenila pokroky Grécka, účasť fondu na ďalšej pôžičke Aténam ale nepotvrdila. Zdôraznila, že Grécko musí zavádzať reformy, ktoré zlepšia jeho ekonomiku. Odpustenie časti dlhov Grécku zatiaľ podľa Lagardeovej netreba, veritelia by podľa nej ale mali predĺžiť dobu splácania pôžičiek a obmedziť úroky.

Euroskupina sa pred týždňom dohodla, že experti veriteľských inštitúcií sa veľmi skoro vrátia do Atén, aby dokončili rokovania o druhej previerke gréckeho záchranného programu. Dokončenie oneskorenej revízie je potrebné, aby Grécko mohlo v rámci programu získať ďalšie peniaze sľúbené v rámci terajšieho záchranného programu.

Podľa Spahna nie je problémom Grécka zadlženosť, ale slabá ekonomika. Nové oddlženie Atén by podľa neho bolo nefér voči iným krajinám eurozóny, ako Španielsko, Írsko a Portugalsko, ktoré sa z krízy dostali pomocou zásadných reforiem.

Podľa piatkového prieskumu mienky sa proti zmierneniu gréckeho dlhu stavia približne polovica Nemcov. Šéf konzervatívnej frakcie v Európskom parlamente Manfred Weber tento mesiac povedal, že ak bude MMF trvať na oddlžení Grécka, nemal by sa do záchranného programu vôbec zapájať. Berlín však kvôli politickej dohode v parlamente zatiaľ na účasti MMF trvá.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko