Spojenie búrz v Británii a Nemecku je ohrozené

Londýnska akciová burza London Stock Exchange (LSE) považuje za nepravdepodobné, že Európska komisia schváli jej spojenie s nemeckou burzovou spoločnosťou Deutsche Börse.

27.02.2017 08:32
debata

LSE totiž nemieni pristúpiť na požadovaný predaj väčšinového podielu v jednej zo svojich divízií. Informovala o tom firma. Spoločnosti LSE a Deutsche Börse sa na fúzii v hodnote okolo 29 miliárd eur dohodli zhruba pred rokom.

„Na základe súčasného postoja komisie sa LSE domnieva, že komisia pravdepodobne neposkytne súhlas na fúziu,“ uviedla LSE. Dodala, že komisia od nej žiada, aby predala svoj 60-percentný podiel v platforme pre elektronické obchodovanie s dlhopismi MTS. Táto požiadavka LSE považuje za neprimeranú a domnieva sa, že predaj podielu by bol ťažko realizovateľný a poškodil by jej aktivity.

Komisia firmy LSE a Deutsche Börse vyzvala, aby do pondelka predložili návrh, ktorý by jej požiadavku uspokojil. „Po zvážení všetkých relevantných faktorov dospelo vedenie LSE k záveru, že sa nemôže zaviazať k predaju MTS,“ píše sa však v správe LSE.

Firma tiež uviedla, že bude aj naďalej pracovať na realizácii spojenia s Deutsche Börse. Dodala však, že táto fúzia nebude možná, ak komisia nezmení svoj postoj. Európska komisia sa k správe LSE odmietla vyjadriť.

Deutsche Börse uviedla, že očakáva definitívne rozhodnutie komisie do konca marca. Firmy už skôr v snahe rozptýliť obavy regulátorov súhlasili s tým, že LSE predá svoju clearingovou divíziu LCH.

MTS síce predstavuje len relatívne malú časť z celkových aktivít LSE, je však dôležitou platformou pre obchodovanie s dlhopismi európskych vlád, a to najmä v Taliansku, kde je klasifikovaná ako „systémovo dôležitá“.

Podľa LSE by si predaj väčšinového podielu v MTS vyžadoval súhlas niekoľkých európskych vlád a poškodil by jej širšie aktivity v Taliansku.

debata chyba
Viac na túto tému: #fúzia #LSE #Deutsche Börse