Kroky ECB zaberajú, ľudia i firmy v eurozóne si berú úvery

Objem bankových úverov domácnostiam v eurozóne vzrástol v januári najrýchlejším tempom za takmer šesť rokov.

27.02.2017 11:56
debata (7)

Oznámila to v pondelok Európska centrálna banka (ECB). Vzostup úverovej aktivity dokladá, že vysoko podporná menová politika ECB sa začína vyplácať, uviedla agentúra Reuters. Bankové úvery domácnostiam vzrástli v medziročnom porovnaní o 2,2 percenta, čo bolo ich najvyššie tempo rastu od mája 2011.

Úverová aktivita narastá od roku 2015, jej rast ale zostával dlho pomalý, čo viedlo k obavám, že kroky ECB sú neúčinné.

Objem úverov pre firemný sektor sa zvyšoval tempom 2,3 percenta. Bol to rovnaký rast ako v decembri a išlo o najrýchlejšie tempo od roku 2009.

Tempo rastu širokého ukazovateľa peňažnej zásoby M3, ktorý naznačuje budúci vývoj hospodárskej aktivity, sa v januári spomalilo na 4,9 percenta z decembrových piatich percent. Analytici v ankete agentúry Reuters očakávali spomalenie rastu na 4,8 percenta.

ECB v decembri oznámila, že predĺži program nákupov dlhopisov minimálne do konca tohto roka a od apríla zníži mesačný objem týchto nákupov na 60 miliárd eur z doterajších 80 miliárd. Základná úroková sadzba ECB je teraz na nule a depozitné sadzba je mínus 0,4 percenta, takže komerčné banky musia za uloženie svojich peňazí v ECB platiť.

ECB môže byť spokojná aj s posledným vývojom inflácie. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v januári zrýchlilo na 1,8 percenta z decembrových 1,1 percenta, a inflácia sa tak dostala na najvyššiu úroveň za takmer štyri roky. ECB sa usiluje o to, aby sa inflácia pohybovala tesne pod dvoma percentami.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna