Buffett sa vrhol na Apple

Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta ďalej výrazne zvyšuje nákupy akcií poprednej technologickej spoločnosti Apple. Teraz ich má zhruba 133 miliónov v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov. Buffett to povedal v pondelkovom rozhovore v televízii CNBC.

27.02.2017 15:12
debata

Buffett začal investovať do akcií Apple vlani a výrazne tieto nákupy zvýšil v poslednom štvrťroku minulého roka. V sobotu Berkshire oznámila, že vlani kúpila 61,2 milióna akcií Apple za celkovo 6,75 miliardy USD. V piatok mali tieto akcie hodnotu vyše 8,3 miliardy USD. Minuloročné investície Berkshire do Applu firme vyniesli zatiaľ vyše 1,6 miliardy USD.

Buffett minulý mesiac povedal, že od novembrového zvolenia Donalda Trumpa prezidentom USA kúpila Berkshire na trhu akcie za celkovo 20 miliárd dolárov. Zarobila tak na vlne povolebného vzostupu amerických akcií a vďaka tomu sa jej zvýšil zisk za štvrtý štvrťrok.

Buffett uviedol, že americké akciové trhy sa ešte nenachádzajú vo fáze „bubliny“, teda nereálne vysokých cien. Vzhľadom k terajším úrokovým sadzbám sú americké akcie dokonca skôr lacné, domnieva sa Buffett. Ďalší vývoj ale je podľa neho ťažko predvídateľný a vylúčiť nemožno ani to, že akcie čoskoro výrazne oslabia.

Buffettove razantné nákupy akcií Apple mnoho analytikov zaskočili, pretože Buffett sa technologickému sektoru doteraz vyhýbal. Apple je však podľa Buffetta skôr výrobcom spotrebného tovaru než technologickou firmou a jeho tovar je veľmi atraktívny. Sám Buffett, prezývaný „veštec z Omahy“, ale aj napriek chvály na adresu iPhonov stále používa tradičný tlačidlový telefón, uviedla agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Warren Buffett