Švédsky premiér chce dať prácu najmä Švédom a utečencom

Sociálnodemokratický švédsky premiér Stefan Löfven chce obmedziť pracovnú migráciu do Švédska.

28.02.2017 07:36
debata (1)

Uprednostniť treba nezamestnaných švédskej občanov a tiež utečencov, ktorých Štokholm v posledných rokoch prijal. S jeho návrhmi nesúhlasia koaličnej Zelení, uviedol spravodajský server The Local.

„Pozície, ktoré si vyžadujú malé alebo žiadne vzdelanie, budú prioritne obsadzované nezamestnanými, ktorí už v (našej) krajine sú,“ povedal predseda vlády a bývalý odborár. „Je pre nás nerozumné mať pracovnú migráciu, ktorá sa skladá z umývačiek riadu a personálu reštaurácií, keď máme schopných ľudí, ktorí sem prišli ako utečenci,“ povedal 59-ročný politik.

„Prvá vec, čo urobíme, bude zdôraznenie, že kto chce pracovať, bude pracovať,“ dodal.

Löfvenove návrhy tvoria súčasť sociálnodemokra­tického programu, ktorý bude prerokovaný na aprílovom zjazde strany. Od neho sa očakáva, že položí základy pre kampaň pred voľbami v septembri 2018. Löfvenove výroky preto hodnotia pozorovatelia aj ako pokus udržať si voliča, ktorí čiastočne prechádzajú k protiimigračnej strane Švédski demokrati.

S premiérovým návrhmi už teraz vyslovili nesúhlas zástupcovia Strany zelených, ktorí sú v súčasnej menšinovej vláde koaličným partnerom sociálnych demokratov.

Podľa Löfvena je teraz vo Švédsku približne 100 000 voľných miest, ale okolo 300 000 nezames­tnaných. Krajina vlani poskytla pracovné povolenie viac ako 12 000 ľuďom z krajín mimo Európskej únie. V tejto skupine je asi 4000 nekvalifi­kovaných pracovníkov ako sú upratovači, čašníci a mechanici.

Švédsko s takmer desiatimi miliónmi obyvateľov prijalo v rokoch 2014 až 2015 približne 244 000 žiadateľov o azyl. V roku 2015 prijalo rekordných viac ako 163 000 žiadateľov o azyl, čo je z hľadiska Európy najväčší počet v pomere na jedného obyvateľa.

Švédska vláda však následne označila situáciu za neudržateľnú a sprísnila azylové podmienky, aby prúd utečencov mieriacich do krajiny spomalila. Obnovila tiež stráženie južnej hranice, čo skomplikovalo cesty medzi Dánskom a Švédskom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Švédsko