Ceny v priemysle po rokoch medziročne rástli

Ceny v slovenskom priemysle zaznamenali po niekoľkých rokoch opäť v medziročnom porovnaní rast. V januári totiž v úhrne ceny priemyselných výrobcov na Slovensku medziročne stúpli o 1 %, kým predtým naposledy rástli ešte začiatkom roku 2013.

28.02.2017 09:50
debata

V decembri minulého roka ešte vykázali pokles o 1,5 %. V medzimesačnom porovnaní ceny priemyselných výrobcov v úhrne v januári oproti decembru vzrástli o 1,5 %, oproti decembrovému nárastu voči novembru o 0,3 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v januári medziročne stúpli o 0,4 %. V rámci toho sa zvýšili priemyselnej výroby o 1,7 % a na druhej strane klesli ceny ťažby a dobývania o 1,5 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,2 % a dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,5 %. V samotnej priemyselnej výrobe sa zvýšili najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 40,4 %.

Naopak klesli najmä ceny výroby základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 8,2 %, chemikálií a chemických produktov o 4 %, drevených a papierových výrobkov, tlače o 3,9 %. V medzimesačnom porovnaní sa priemyselné ceny pre tuzemsko v januári voči decembru zvýšili o 0,8 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre export sa medziročne zvýšili o 1,4 %, keď rástli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 2,3 %, priemyselnej výroby o 1,4 % a ťažby a dobývania o 1,3 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,6 %. V samotnej priemyselnej výrobe na export rovnako rástli najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov až o 57,4 %. Zvýšili sa tiež ceny produkcie výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 7,8 %, ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 4,7 %, textílií, odevov, kože, kožených výrobkov o 0,9 %.

Klesli hlavne ceny výroby chemikálií a chemických produktov o 5,2 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 2,9 %, výrobkov z gumy a plastu o 2,7 %. Medzimesačne exportné ceny v priemysle v januári oproti decembru vzrástli o 1,9 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel