Index rozpadu eurozóny stúpol na 25,2 percenta

Zhruba štvrtina investorov predpokladá, že eurozónu v najbližších mesiacoch opustí minimálne jedna členská krajina. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Sentix. Za kandidátov na odchod sú teraz okrem silne zadlženého Grécka považované aj Francúzsko a Taliansko.

28.02.2017 10:57
debata (8)

Takzvaný index rozpadu eurozóny vo februári stúpol na 25,2 percenta z januárových 21,3 percenta. Index je zostavovaný na základe prieskumu medzi zhruba tisíckou inštitucionálnych a drobných investorov. Uvádza podiel respondentov, ktorí v najbližších 12 mesiacoch očakávajú odchod minimálne jednej členskej krajiny z eurozóny.

„Kríza eura sa po dvoch rokoch dostáva späť do centra pozornosti,“ uviedol Manfred Hübner zo spoločnosti Sentix. „Situácia je teraz ale odlišná. Protagonistov pribudlo, pretože k Grécku sa ako pravdepodobní kandidáti na odchod pripojili Francúzsko a Taliansko,“ dodal.

Za rastom indexu sú podľa Hübnera pochybnosti investorov o spoľahlivosti prognóz výsledkov volieb. „Investori sa obávajú, že prognostici by sa po minuloročnom prekvapivom víťazstve (Donalda) Trumpa a brexitu mohli opäť mýliť,“ uviedol Hübner.

Čiastkový index pre Grécko ukázal, že odchod tejto krajiny z eurozóny očakáva zhruba každý piaty investor. Hodnota indexu pre Francúzsko stúpla na 8,4 percenta. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň od doby, kedy firma Sentix s týmito prieskumy začala. Index pre Taliansko sa nachádza na približne 14 percentách.

Vo Francúzsku sa bude 23. apríla konať prvé kolo prezidentských volieb. Finančné trhy v poslednej dobe znepokojujú rastúce preferencie kandidátky krajnej pravice Marine Le Penovej, ktorá navrhuje okrem iného odchod Francúzska z eurozóny a usporiadanie referenda o členstvo krajiny v Európskej únii. Opustenie eurozóny presadzuje tiež talianske populistické Hnutie piatich hviezd.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Taliansko #Francúzsko #eurozóna