Tempo rastu USA bolo vlani najslabšie za päť rokov

Tempo rastu ekonomiky Spojených štátov sa vo štvrtom štvrťroku prudko spomalilo a v celoročnom prepočte dosiahlo 1,9 percenta. Za celý minulý rok ekonomika vzrástla o 1,6 percenta. To je najslabší výkon za päť rokov.

28.02.2017 16:34
debata (3)

V treťom štvrťroku rast predstavoval 3,5 percenta, čo bolo dvojročné maximum. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obchodu. Potvrdilo tak svoj rýchly odhad z konca januára. Výsledok je slabší, než sa čakalo na finančných trhoch.

Analytici v ankete agentúry Reuters predpokladali, že po spresnení dát bude rásť rýchlejšie. V priemere ho odhadovali na 2,1 percenta.

Ministerstvo oproti svojmu januárovému odhadu zmenilo za štvrtý štvrťrok len niektoré čiastkové údaje o vývoji ekonomiky. Rast spotrebiteľských výdavkov bol podľa utorňajšej správy o niečo rýchlejší, než sa pôvodne predpokladalo. To ale kompenzovali slabšie vládne výdavky a firemné investície.

Tento rok by americkú ekonomiku mohli podporiť plánované stimulačné opatrenia prezidenta Donalda Trumpa. Tie by mali zahŕňať zníženie daní a vládne výdavky na rozvoj infraštruktúry.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP