Dow Jones po Trumpovom prejave prekročil 21-tisíc bodov

Americké akciové trhy v stredu obnovili rast a stúpajú na nové rekordy, Dow Jonesov index prvýkrát prekonal hranicu 21 000 bodov.

01.03.2017 18:54
debata (16)

Investorov na Wall Street aj na ďalších svetových burzách podporil utorkový prejav prezidenta Donalda Trumpa v Kongrese.

Dow Jones v polovici newyorského obchodovania získaval 1,4 percenta a vyšvihol sa cez 21 100 bodov. Smeruje tak k najvýraznejšiemu rastu od 15. decembra. Tiež širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq si pripisovali viac ako jedno percento.

Najväčší záujem je medzi investormi o akcie z finančného a priemyselného sektora.

Trump v celkovo skromnom prejave sľúbil rozsiahle investície do rozvoja infraštruktúry a výrazné zmiernenie daňovej záťaže. Investorov to potešilo, pretože nádej na kroky tohto typu ťahali akciové trhy nahor od Trumpovho novembrového zvolenia za prezidenta.

„Trump pôsobil veľmi prezidentsky a investori čerpajú optimizmus zo spôsobu, akým svoj prejav predniesol,“ povedal agentúre Reuters Andre Bakhos z investičnej spoločnosti Janlyn Capital.

„Dnešok je ďalším vyjadrením dôvery v to, že Donald Trump bude schopný uskutočniť, čo sľubuje,“ dodal.

Vystúpenie Trumpa naštartovalo silný rast aj na ďalších svetových burzách. Indexy búrz vo Frankfurte a v Paríži získali zhruba dve percentá, londýnska burza posilnila o 1,6 percenta.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump