Rast platov v Trnave o 6 percent

Mzdy zamestnancov v trnavskom PSA Peugeot Citroën stúpnu o 6,3 percenta. Pôvodne odborári spomínali dvojcifernú valorizáciu, napokon sa dohodol kompromis. Z troch domácich automobiliek sa zatiaľ len v PSA Groupe Slovakia dokázali odbory s vedením automobilky dohodnúť na tohtoročnom zvyšovaní platov. Uzavreli sa tak 5-mesačné rokovania medzi vedením automobilky a odbormi.

03.03.2017 15:00
TRNAVA: PSA Peugeot Citroën, automobilka, autá Foto: ,
Odborári v trnavskom závode PSA Peugeot Citroën sa s vedením fabriky dohodli na zvýšení platov, v automobilkách v Žiline a Bratislave sa stále rokuje.
debata (1)

"Automobilka sa s odbormi dohodla, že v roku 2017 ocení lojalitu zamestnancov. Tým, ktorí odpracovali viac ako 10 rokov, od februára zvýši mesačnú mzdu o pevnú čiastku 53 eur. Verní zamestnanci automobilky si tak môžu, po zohľadnení nových pravidiel flexibility, mesačne prilepšiť celkovo až o 94 eur. V prípade zamestnancov, ktorí odpracovali osem až 10 rokov, sa pevná mesačná čiastka zvyšuje o 43 eur. Ostatným a novonastupujúcim sa pevná čiastka zvýši o 33 eur,“ priblížil hovorca PSA Groupe Slovakia Peter Švec.

Zároveň v prípade splnenia výrobných plánov bude zamestnancom v roku 2018 a 2019 vyplatený podiel na zisku do sumy 480 eur. "Priemerná mesačná mzda v automobilke dosiahla v roku 2016 úroveň 1¤395 eur. Oproti roku 2015 sa zvýšila o 64 eur. Priemerná mesačná mzda výrobného operátora dosiahla 1 007 eur,“ dodal Švec. V priemerných mzdách nie sú započítané odmeny vrcholového manažmentu.

V Kii bolo zhromaždenie zamestnancov

Tvrdo sa rokuje o raste platov v Kii Motors Slovakia. V žilinskej automobilke sa už tento pondelok uskutoční rokovanie pred sprostredkovateľom z ministerstva práce. Štátom určený rozhodca po vypočutí argumentov zástupcov vedenia závodu aj odborov do troch dní predstaví kompromis v tohtoročnom zvyšovaní platov. Následne bude len na zamestnancoch, či ho prijmú, alebo po prvý raz v histórii Kie Motors Slovakia môže podľa odborárov prísť k ostrému štrajku.

"Keď ide o platy, vedenie vždy argumentuje, že ich máme najvyššie v regióne, ale ak ide o produktivitu práce, pri nej sa už neporovnávame s regiónom, ale s celým svetom. V rámci celého koncernu je práve v našom závode najväčšia produktivita a ľudia pritom robia približne za tretinové mzdy v porovnaní s ostatnými závodmi. Preto v tomto roku trváme na skokovom zvýšení platov o 10 percent,“ povedal šéf odborov v Kii Motors Slovakia Miroslav Chládek. Odbory už zorganizovali podporné zhromaždenie za vyššie mzdy. "Konalo sa po skončení prvej zmeny od 14.05 do 14.15 a zúčastnili sa ho stovky ľudí. Zamestnávateľovi sa to, samozrejme, nepáčilo a prostredníctvom letákov ľudí informoval, že účasť na ňom je v rozpore s pracovným poriadkom. Ľudia sa našťastie nedali zastrašiť a zúčastnili sa pokojného zhromaždenia,“ dodal Chládek.

Kia Motors Slovakia však odmieta akékoľvek formy zastrašovania zamestnancov. „Spoločnosť informovala zamestnancov, že na zorganizovanie podporného zhromaždenia v areáli závodu neudelila odborovej organizácii súhlas. Oficiálne oznámenie o neudelení súhlasu bolo taktiež doručené zástupcom zamestnancov. Tí následne pred začiatkom avizovaného zhromaždenia oznámili vedeniu spoločnosti, že upúšťajú od jeho uskutočnenia,“ reagoval hovorca Kie Motors Slovakia Jozef Bačé.

Spor odborov vo VW

Vo Volkswagene Slovakia je spor odborárov. Zamestnanci, ktorí sú členmi Moderných odborov Volkswagen, dostali 28. februára 2017 od vedenia závodu povinnosť vyplniť formulár výpovede o ukončení dohody o zrážkach zo mzdy pre OZ KOVO. "Namiesto rokovaní o 16-percentnom zvyšovaní platov sú odborári zbytočne zaťažovaní vyplňovaním tlačiva. Všetky údaje o počte našich členov má pritom vedenie podniku k dispozícii,“ povedal šéf Moderných odborov vo Volkswagene Slovakia Zoroslav Smolinský. Moderné odbory majú približne 7¤400 členov a približne tisíc ľudí je v OZ KOVO. "Nie je pravda, že blokujeme rokovania o zvyšovaní miezd a celé jednania môžu prebiehať aj za našej účasti. To ale nevyhovuje pánovi Smolinskému, lebo by sme mu mohli pozerať na prsty,“ reagoval šéf OZ KOVO Emil Machyna.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #Trnava #automobilky #PSA Peugeot Citroën