Aktivita ekonomiky eurozóny je na 70-mesačnom maxime

Aktivita v ekonomike eurozóny vo februári posilnila najrýchlejším tempom od roku 2011. Index nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavuje agentúra IHS Markit, stúpol na 56 bodov z januárovej úrovne 54,4 bodu.

03.03.2017 14:14
debata (1)

Februárová hodnota indexu sa tak vyšplhala na 70-mesačné maximum. Agentúra o tom informovala v piatok.

Tempo rastu ekonomickej aktivity sa zrýchlilo vo všetkých štyroch hlavných hospodárstvach eurozóny, a to v Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Agentúra IHS Markit uviedla, že výsledky jej prieskumu naznačujú silný kvartálny rast ekonomiky eurozóny, a to na úrovni 0,6 percenta. „Situácia na trhu práce sa tiež začína zlepšovať, pričom pracovné miesta sa vytvárajú najrýchlejším tempom za desaťročie,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit.

Keďže inflácia posilňuje, objavujú sa dohady, že Európska centrálna banka (ECB) začne zmierňovať svoje menové stimuly. Málokto si však myslí, že banka bude takýto zámer signalizovať na svojom nasledujúcom zasadaní. Všeobecne panuje názor, že ECB svoju terajšiu menovú politiku nezmení vzhľadom na politickú neistotu súvisiacu predovšetkým s voľbami v Holandsku, Francúzsku a Nemecku a so začiatkom dvojročných vyjednávaní o odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna