O raste úrokov v USA rozhodnú čísla o inflácii a zamestnanosti

Centrálna banka USA (Fed) by mohla zvýšiť úrokové sadzby ešte tento mesiac, ak sa zvýšia údaje o zamestnanosti a inflácii. Uviedla to v piatok šéfka Fedu Janet Yellenová.

04.03.2017 08:30
debata (1)

Jej komentár zrejme posilní očakávania, že rozhodnutie o zvýšení úrokov v USA padne už na najbližšom zasadnutí Fedu, ktoré sa uskutoční 14. a 15. marca. Zvýšenie sadzieb v posledných dňoch naznačili tiež ďalší predstaviteli­a Fedu.

„Na našom zasadnutí tento mesiac výbor bude hodnotiť, či sa zamestnanosť a inflácia naďalej vyvíjajú v súlade s naším očakávaním, v takom prípade by ďalšia úprava sadzieb z federálnych fondov bola zrejme vhodná,“ citovala agentúra Reuters z prejavu, ktorý Yellenová predniesla pri slávnostnom obede s podnikateľmi v Chicagu. Yellenová tiež uviedla, že sadzby zrejme tento rok porastú rýchlejšie, pretože prvýkrát za obdobie jej pôsobenia to vyzerá, že ekonomika je vzdialená od bezprostredných prekážok doma aj v zahraničí.

„Všeobecne vzaté vyhliadky na ďalší mierny hospodársky rast vyzerajú povzbudivo, najmä keď sa zdá, že riziká pochádzajúce zo zahraničia trochu ustúpili,“ uviedla Yellenová. Upozornila, že cieľ Fedu v oblasti zamestnanosti bol do značnej miery splnený a inflácie ide hore.

Stredajšia správa ukázala, že spotrebiteľské ceny v januári rástli najviac za štyri roky. Medziročná inflácia predstavovala 1,9 percenta, bola tak tesne pod dvojpercentným cieľom Fedu. Najbližšia správa o zamestnanosti má byť zverejnená 10. marca.

Fed prikročil k prvému zvýšeniu základnej úrokovej sadzby za takmer desať rokov v decembri 2015. Pred týmto krokom banka svoju základnú sadzbu v rámci snahy o podporu hospodárskeho rastu držala po dobu siedmich rokov na rekordnom minime 0,0 až 0,25 percenta. K ďalšiemu zvýšeniu pristúpil Fed až po roku, teda vlani v decembri, kedy tiež naznačil, že by tento rok mohol zvýšiť úroky až trikrát vďaka nízkej nezamestnanosti, ktorá bola 4,8 percenta, a rastu inflácie.

Yellenová však tiež upozornila, že plány na zvýšenie úrokov do značnej miery reagujú na súčasné hospodárske údaje. Nie sú prispôsobené plánom, ktoré môže alebo nemusí prijať nová vláda prezidenta Donalda Trumpa.

„V tejto chvíli je tu obrovská neistota o tom, aké politické zmeny budú uvedené do platnosti. Mali by sme byť trpezliví a počkať, čo sa stane,“ vyhlásila Yellenová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #Janet Yellenová