Spotreba energie na Slovensku výrazne klesla, ale zostáva vysoká

Hrubá spotreba energie na Slovensku od roku 1990 výrazne klesla. Ako informovala ČSOB, spotreba energie klesla o takmer 25 %.

05.03.2017 16:14
debata (21)

„Podľa najnovších údajov Eurostatu dosiahla úroveň 16,4 megaton ropného ekvivalentu. Takmer dve tretiny spotreby sú vykrývané fosílnymi palivami, predovšetkým z dovozu,“ uviedla hovorkyňa banky Anna Jamborová. Najvyšší podiel na spotrebe energie má u nás priemysel a doprava.

Slovensko však naďalej patrí k energeticky najnáročnejším ekonomikám Európskej únie. „Dôvodom je aj výrazné zastúpenie priemyslu v štruktúre našej ekonomiky. „To znamená, že spotreba energie je v pomere s výkonom ekonomiky výrazne vyššia ako v iných členských krajinách únie,“ dodala Jamborová s tým, že na vyprodukovanie tisíc eur hrubého domáceho produktu je na Slovensku potrebná energia 215 kilogramov ropného ekvivalentu. Ide tak o šiestu najvyššiu spotrebu spomedzi členských štátov EÚ. Pred Slovenskom skončilo Bulharsko, Estónsko, Česko, Maďarsko a Rumunsko.

ČSOB eviduje na Slovensku stále väčší dopyt po financovaní energeticky úsporných projektov. A to najmä medzi spoločnosťami pôsobiacimi v oblasti priemyslu, kde je zároveň spotreba energie najvyššia. „Firmy sa stále viac zaujímajú o energeticky efektívne riešenia pre ich podnikanie. Na druhej strane, od projektov ich často odrádzajú vysoké náklady spojené s realizáciou, jej kvalita a dlhá návratnosť investície,“ doplnila Jamborová.

Najvyššia spotreba energie je v najväčších európskych ekonomikách ako sú Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia. Spotrebuje sa v nich takmer polovica z celkovej spotreby energie v EÚ. Výraznejší pokles spotreby energie v porovnaní so Slovenskom zaznamenala za rovnaké obdobie Litva (-57%), Lotyšsko (-45%) či Rumunsko (-44%). „Neplatí však, že energetická spotreba sa znížila v každej krajine. Napríklad na Cypre, v Írsku, Španielsku či Rakúsku stúpla v porovnaní s rokom 1990 o viac ako tretinu,“ uzavrela Jamborová.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina