Deutsche Bank navýši kapitál a zmení štruktúru

Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank plánuje navýšiť kapitál o osem miliárd eur, uvedie na burzu akcie divízie správy majetku bohatých a zreorganizuje svoje divízie.

06.03.2017 07:57
Peniaze, mince, euro Foto:
debata

Vyplýva to z vyhlásenia banky. Plán má pomôcť banke k oživeniu, keď predchádzajúce dva roky sa banka snažila vyrovnať s minulými prešľapmi a masívnymi stratami.

Ponuka nových akcií by sa mala rozbehnúť 20. marca. Zvýšenie kapitálu má pomôcť banke posilniť jej súvahu po sérii právnych sporov, ktoré ju od roku 2012 stáli 15 miliárd eur. Zvýšenie kapitálu tiež uvoľní financie pre strategické investície, čo vítajú hlavne investori.

Deutsche Bank tiež plánuje primárnu ponuku menšinového podielu vo svojej divízii správy majetku. Jej súčasťou je značka DWS a analytici odhadujú trhovú kapitalizáciu divízie na osem miliárd eur. Banka chce zachovať svoju dcérsku spoločnosť Postbank a v strednodobom výhľade ju zlúči so svojimi ďalšími operáciami v oblasti bankových služieb pre drobných klientov. V rámci reorganizácie sa do jednej skupiny zlúčia ziskové aktivity v oblasti obchodovania s cennými papiermi a aktivity v oblasti firemných financií.

Banka ďalej rozhodla, že finančný riaditeľ Markus Schenck a riaditeľ divízie retailového bankovníctva Christian Sewing sa stanú námestníkmi generálneho riaditeľa. Menovanie má okamžitú platnosť, napísala agentúra Reuters.

Deutsche Bank vlani kvôli výdavkom na spory a reštrukturalizáciu zostala druhým rokom v strate. Tá sa síce výrazne znížila na 1,4 miliardy eur z 6,8 miliardy eur v roku 2015, zaostala však za odhadmi analytikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #banky #Deutsche Bank