OMV kupuje štvrtinu obrieho ruského plynového poľa

Rakúska energetická skupina OMV kúpi zhruba štvrtinový podiel v jednom z najväčších ruských polí s plynom Južno-Russkoje za 1,75 miliardy eur od firmy Uniper. Pre OMV je to veľká expanzia a Uniper vďaka predaju získa tak potrebnú finančnú injekciu.

06.03.2017 10:45
debata (54)

Transakcia by mala byť dokončená do konca tohto roka. OMV dodala, že dohoda zníži produkčné náklady a zvýši ťažobné portfólio firmy o 100 000 barelov ropného ekvivalentu denne.

Ďalšími spoluvlastníkmi pole Južno-Russkoe sú firmy Gazprom a Wintershall, divízia nemeckej spoločnosti BASF. Najvyššia kapacita ťažby z poľa je 25 miliárd metrov kubických ročne a plyn z poľa je dôležitým zdrojom plynovodu Nord stream, ktorý dodáva ruský plyn do Nemecka.

Uniper sa vlani oddelil od nemeckej ekonomickej firmy E.ON. Dohoda je pre firmu dôležitým krokom v jej pláne predať do roku 2018 majetok za najmenej dve miliardy eur. Predaj má firme pomôcť oživiť stagnujúce podnikanie.

Uniper aj po predaji podielu zostane aktívny na ruskom energetickom trhu, kde má vďaka majoritnému podielu vo firme Unipro zhruba päťpercentný podiel na ruskom trhu výroby elektrickej energie. S Gazpromom má tiež dohodu o zabezpečení dodávok plynu do Európy, napísala agentúra Reuters.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #OMV