Amazon otvára pri Seredi nové logistické centrum

Spoločnosť Amazon plánuje v priebehu najbližších troch rokov vytvoriť viac ako 1 000 pracovných miest vo svojom novom centre reverznej logistiky pri Seredi.

06.03.2017 09:27 , aktualizované: 19:23
debata (63)
Takto bude vyzerať nové logistické centrum... Foto: Vizualizácia Amazon
Amazon, Sered Takto bude vyzerať nové logistické centrum spoločnosti Amazon pri Seredi.

K rozhodnutiu o investícii prispelo úspešné pôsobenie spoločnosti v bratislavskom centre, kde aktuálne pracuje viac ako 850 ľudí. V dohľadnej dobe bude nasledovať nábor pracovníkov na pracovné miesta v oblasti ľudských zdrojov, IT, financií, technológií a logistiky. Nábor na pozície, ktoré nevyžadujú prax, začne v už polovici leta.

Amazon otvorí logistické centrum už na jeseň

Nové centrum umiestnené v areáli Mountpark Sereď bude Amazonu prenajímať celoeurópsky pôsobiaci špecialista v oblasti logistiky Mountpark Logistics EU. Bude mať rozlohu viac ako 60 000 m² a jeho úlohou bude prostredníctvom pracovníkov uspokojovať potreby zákazníkov na európskom trhu. Pracovníci centra v Seredi, ktorého otvorenie je naplánované na tretí kvartál roku 2017, budú posudzovať stav produktov, ktoré nemohli byť doručené alebo boli do Amazonu vrátené.

Aké mzdy Amazon ponúkne, nie je jasné. Jaguar predvlani pri ohlásení investície na Slovensku prisľúbil priemerné mzdy na úrovni 1 225 eur mesačne. Nábory už odštartoval a robotníkov bude hľadať koncom tohto roka. Priemerná hrubá mzda v neďalekom trnavskom závode PSA Peugeot Citroën dosiahla vlani 1¤395 eur a tento rok sa tam platy majú dvihnúť o šesť percent.

Zamestnanci, ktorých spoločnosť potrebuje do logistického centra, však často potrebujú inú kvalifikáciu ako pracovníci v automobilkách. "Je zrejmé, že si bude Amazon čiastočne konkurovať s výrobnými spoločnosťami v regióne, ale zároveň môže osloviť ľudí, ktorí vo výrobe pracovať nechcú alebo nemôžu,“ povedal Jiří Halbrštát, manažér marketingu a náboru spoločnosti Manpower.

Spoločnosť však na otázku denníka Pravda o priemernej výške miezd v pripravovanom logistickom centre neodpovedala. "Všetci zamestnanci pracujúci v Seredi budú mať atraktívne platové podmienky, zaujímavý balík zamestnaneckých benefitov a možnosti kariérneho rastu vrátane inovatívneho programu Career Choice, ktorý novým zamestnancom hradí v rámci štyroch rokov až 95 percent ročných výdavkov na vzdelanie,“ uviedol Perticucci. Zároveň však dodal, že spoločnosť každoročne upravuje mzdy tak, aby ostali atraktívne.

Investícia Amazonu je pri počte pracovných miest porovnateľná s plánom, ktorý oznámila vlani japonská Minebea v Košiciach. Japonský dodávateľ pre automobilky oznámil, že do dvoch rokov odštartuje výrobu v Košiciach a vytvorí najmenej 1 100 pracovných mi­est.

„To, že budujeme naše logistické centrum na Slovensku dokazuje, ako veľmi v investície na tomto trhu veríme. Určite tu nájdeme množstvo zamestnancov, ktorí budú otvorení novým možnostiam a skúsenostiam v spoločnosti, pre ktorú kľúčovým faktorom rozvoja je neustále zlepšovanie služieb klientom a inovácia. Veľmi si ceníme všetku podporu, ktorú nám poskytujú štátne aj regionálne inštitúcie, aby urobili Slovensko atraktívnym miestom pre investovanie,“ uviedol Roy Perticucci, viceprezident Amazonu v Európe.

„Táto významná investícia renomovanej spoločnosti je ďalším potvrdením, že Slovensko je pre investorov atraktívne. Okrem nesporného prínosu pre ekonomiku a zamestnanosť považujem za dôležité, že projekt bude fungovať aj bez investičnej podpory štátu,“ zdôraznil minister hospodárstva Peter Žiga.

„Som rád, že Ministerstvo financií zohralo kľúčovú úlohu tak pri úvodnej, ako aj pri záverečnej fáze rokovaní, kedy sme definovali špecifické podmienky projektu. Slovensko tak môže privítať jednu z najdynamickejších a najinovatívnejších svetových spoločností,“ uviedol minister financií Peter Kažimír.

„Sme radi, že taká inovatívna globálna spoločnosť ako je Amazon si vybrala za miesto svojich investícií našu Priemyselnú zónu Sereď – Juh. Verím, že to bude mať rozsiahly pozitívny dopad na rozvoj nášho regiónu, hlavne z ekonomickej perspektívy,“ povedal Martin Tomčányi primátor mesta Sereď.

Nábory sa už začali

Americká spoločnosť Amazon, ktorá sa zaoberá predajom produktov prostredníctvom internetu, postaví pri Seredi prvé centrum reverznej logistiky na Slovensku. Pracovníci budú posudzovať stav produktov z európskych zásielok, ktoré nemohli byť doručené alebo boli do Amazonu vrátené. Aktuálne v Bratislave pre danú spoločnosť pracuje viac ako 850 zamestnancov.

Obavy o dostatok pracovníkov vyplývajú zo skúseností firiem v regióne. Francúzsky koncern PSA v Trnave márne hľadá 800 nových zamestnancov do štvrtej víkendovej zmeny. Okrem toho Jaguar Land Rover v nasledujúcich dvoch rokoch pri Nitre vytvorí 1 400 pracovných miest, pričom do roka 2020 vo fabrike pribudne ďalších 1 400 zamestnancov.

Amazon bude mať záujem najmä o nových zamestnancov do oblastí ľudských zdrojov, IT, financií, technológií a logistiky. Spoločnosť nových ľudí do svojich radov láka na atraktívne platové podmienky, pracovné benefity, výhody a možnosť kariérneho rastu.

"Amazon už začal s náborom viacerých odborných pozícií od vedúcich prevádzky a inžinierov cez personalistov, účtovníkov či IT odborníkov. Vytvoríme aj viacero pozícií pre absolventov. Nábor na nástupné pozície sa začne neskôr v tomto roku a budeme o ňom informovať v samostatnej správe,“ povedal pre Pravdu Roy Perticucci, viceprezident Amazonu v Európe.

Príchod veľkých investícií na Slovensko

Nielen privatizáciou, ale aj priamymi investíciami vstúpili na Slovensko mnohí zahraniční investori. Ide najmä o spoločnosti v automobilovom, strojárskom, či elektrotechnickom priemysle. Najväčšou investíciou za posledných desať rokov je príchod britského Jaguar Land Roveru do Nitry. Americký Amazon sa však v Seredi zaradí tiež medzi top investície.

  • 1991 – nemecký Volkswagen oznámil zámer vybudovať závod v Bratislave, neskôr pribudol závod v Martine
  • 1992 – Whirpool Tatramat spustil svoj závod na výrobu práčok v Poprade
  • 1999 – brazílske Embraco vybudovalo závod na výrobu kompresorov v Spišskej Novej Vsi
  • 2003 – francúzsky PSA Peugeot Citroën začal budovať závod na výrobu áut v Trnave
  • 2004 – kórejská Kia podpísala dohodu o výstavbe automobilového závodu pri Žiline
  • 2006 – bola založená spoločnosť T-Systems Slovakia, ktorá zamestnáva IT špecialistov v Košiciach
  • 2006 – spoločnosť Samsung Electronics dostala podporu na vybudovanie elektrotechnického závodu pri Galante a neskôr vo Voderadoch
  • 2006 – Continental Automotive Systems otvoril závod na výrobu brzdových telies vo Zvolene
  • 2007 – GETRAG Ford Transmissions začal v Kechneci vyrábať prevodovky do automobilov
  • 2007 – Sony spustil závod na výrobu LCD televízorov v Nitre, predtým investor pôsobil v Trnave, v roku 2010 sa nitriansky závod zaradil pod taiwanský Foxconn
  • 2009 – v obci Kechnec otvoril závod taliansky koncern Magneti Marelli
  • 2015 – britský Jaguar sa dohodol s vládou na vybudovaní fabriky na produkciu vozidiel pri Nitre, ide o investíciu desaťročia pre Slovensko
  • 2016 – dodávateľ pre automobilky, japonská Minebea oznámila, že do dvoch rokov odštartuje výrobu v Košiciach a vytvorí najmenej 1¤100 pracovných miest
  • 2017 – americký Amazon oznámil, že v Seredi vybuduje logistické centrum a do troch rokov vytvorí vyše 1¤000 nových pracovných miest

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #Amazon