Brusel povolil Maďarsku rozšírenie jadrovej elektrárne Paks

Európska komisia povolila Maďarsku rozšírenie jadrovej elektrárne Paks o dva ďalšie reaktory. Dostavbu majú vykonať a financovať Rusi.

06.03.2017 12:33
debata (18)

Komisia už vlani zastavila vyšetrovanie skutočnosti, že Maďari zadali ruskému koncernu Rosatom zákazku na výstavbu dvoch nových blokov bez verejnej súťaže. Až doteraz ale pri ďalšom vyšetrovaní zisťovala, či kabinet premiéra Viktora Orbána neporušuje únijné pravidlá poskytovania štátnej pomoci. Stavba má byť z väčšej časti financovaná štátnym úverom od Ruska vo výške 10 miliárd eur.

Terajšie štyri reaktory elektrárne Paks, uvedené do prevádzky v 80. rokoch, zabezpečujú zhruba polovicu maďarskej výroby elektriny.

Komisia v pondelok oznámila, že dospela k záveru, že maďarská finančná podpora pre stavbu dvoch nových reaktorov (nazývaná tiež Paks II) zahŕňa štátnu pomoc a že túto pomoc schválila podľa únijných pravidiel na základe maďarských záväzkov, že obmedzí narušenie hospodárskej súťaže.

„Maďarsko sa rozhodlo investovať do stavby jadrovej elektrárne Paks II, čo je jeho právo podľa únijných zmlúv. Úlohou komisie je zabezpečiť, aby narušenie hospodárskej súťaže na trhu energií v dôsledku štátnej pomoci bolo obmedzené na minimum. Počas nášho vyšetrovania maďarská vláda poskytla významné záväzky, ktoré umožnili komisii schválenie investície v rámci pravidiel EÚ o štátnej pomoci,“ uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Doterajšie vyšetrovanie zistilo, že maďarský štát akceptoval nižšiu návratnosť investície, než by urobil súkromný investor. Investícia zahŕňa štátnu pomoc, objasnila komisia. Únijné pravidlá vyžadujú, aby štátna pomoc bola obmedzená a primeraná k sledovaným cieľom, a tak sa Maďarsko zaviazalo, že prípadné zisky budú použité na splácanie investície či k bežným prevádzkovým nákladom, ale neposlúžia k ďalším investíciám do elektrárne.

Elektráreň Paks II bude tiež funkčne a právne oddelená od prevádzkovateľa doterajšej jadrovej elektrárne Paks či iných štátnych energetických podnikov. Najmenej 30 percent elektriny z Paks II sa bude predávať na otvorenom trhu, zostávajúca časť produkcie sa bude predávať transparentne a nediskriminačne v aukciách.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #jadrová elektráreň #Paks