Na dvojaké potraviny chce Brusel ísť cez výklad zákona

Problém nižšej kvality niektorých potravinárskych výrobkov na trhoch stredoeurópskych členských krajín EÚ by mal v prvej fáze pomôcť riešiť presnejší výklad európskych ustanovení o ochrane spotrebiteľa.

06.03.2017 23:04
debata (22)

Po pondelkovom rokovaní ministrov poľnohospodárstva dvadsaťosmičky to novinárom povedal český minister Marián Jurečka s tým, že presnejší výklad príslušných ustanovení sľúbila eurokomisárka zodpovedná za ochranu spotrebiteľa Věra Jourová.

„Dvojakú kvalitu potravín a tovaru ako sú pracie prášky považujem za neférovú obchodnú praktiku na spoločnom európskom trhu,“ oznámila eurokomisárka Jourová. Cestou k účinnej náprave je podľa nej práve uplatnenie európskych pravidiel ochrany spotrebiteľa. Podľa Jurečku by upresnenie výkladu pravidiel malo pomôcť vec prinajmenšom čiastočne riešiť bez potreby novej celoeurópskej legislatívy.

Problém stredoeurópske krajiny EÚ s rastúcou intenzitou pripomínajú už dlhší čas. Pred niekoľkými dňami na vec upozornili priamo premiéri krajín višegrádskej skupiny, teda Maďarska, Slovenska, Česka a Poľska. Tí sa vo Varšave dohodli na výzve adresovanej Európskej komisii, aby problému venovala väčšiu pozornosť.

Podľa Jurečku bude Jourová ako zástupkyňa komisie v marci rokovať s členskými krajinami a ich obchodnými inšpekciami tak, aby získala prehľad o situácii a o rozsahu problému. Svoje zistenia by mala ministrom predložiť v júni.

„Má záujem aj o výsledky našich testov, ktoré budeme robiť v piatich členských štátoch – v Nemecku, Rakúsku, ČR, Slovensku a Maďarsku tak, aby sa v júni mohlo povedať, ako ďalej vec riešiť,“ dodal Jurečka.

Na pondelkovej schôdzke prezentoval, vrátane konkrétnych prípadov, české zistenia z roku 2015. Slovenská ministerka Gabriela Matečná predstavila podobné slovenské preverovanie potravín, vystúpil aj zástupca Maďarska.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny