Európu znepokojuje plán 'Made in China 2025'

Čínsky plán rozvoja spracovateľského priemyslu do roku 2025 je "veľmi problematický" a mohol by byť zneužitý na protežovanie domácich firiem a diskrimináciu zahraničnej konkurencie. Uviedla to Obchodná komora Európskej únie v Číne.

07.03.2017 19:37
debata (60)

„Plánom čínskej vlády je široké nahradenie dovozu s cieľom nacionalizovať kľúčové priemyselné odvetvia alebo podstatne obmedziť postavenie zahraničných podnikateľov,“ uvádza sa vo vyhlásení poprednej európskej podnikateľskej lob­by.

Podľa projektu „Made in China 2025“ by sa mala zásadne zvýšiť produkcia v desiatich čínskych sektoroch, od robotiky po biofarmáciu. Peking dúfa, že v čase spomaľovania hospodárskeho rastu sa mu tak podarí urýchliť modernizáciu priemyslu.

Zahraničný podnikatelia však nevýrazné čínskej reformy hlasno kritizujú v obavách, že Čína ich týmto spôsobom buď prinúti vzdať sa kľúčových technológií výmenou za prístup na trh, alebo ich úplne obíde.

Politika Číny vrátane dotácií vo výške stoviek miliárd eur európskych podnikateľov už tak poškodzuje. Nedávno schválená legislatíva sa prejavila napríklad vo sfére výroby automobilov na elektrický pohon. Ako uviedla komora, Európa čelí intenzívnemu tlaku, aby čínskym výrobcom odovzdala svoju modernú technológiu výmenou za krátkodobý prístup na trh. Poukázala na skutočnosť, že európski podnikatelia sú vytláčaní z trhu informačných technológií a že na poli priemyselnej robotiky vláda dotáciami prispieva k pretlaku kapacity na trhu.

Jedným z cieľov plánu rozvoja do roku 2025 je nárast komponentov domácej výroby používaných v týchto sektoroch až na 70 percent. K tomu majú pomôcť dotácie, finančná politika, vládou podporované investičné fondy aj technologické štandardy.

Premiér Li Kche-čchiang v nedeľu na zasadnutí čínskeho parlamentu vyhlásil, že preferenčná politika plánu „Made in China 2025“ sa vzťahuje tak na domáce, ako aj na zahraničné spoločnosti. Takéto sľuby ale obchodných partnerov Číny neupokojili. V reakcii na „čínsky merkantilizmus“ sa Európa a USA čoraz viac dožadujú rovnocenných podmienok. Spojené štáty minulý týždeň pohrozili, že využijú všetky možné páky, aby svojim výrobcom vytvorili spravodlivý a recipročný prístup na zahraničné trhy. Budúci šéf úradu obchodného splnomocnenca USA Robert Lighthizer presadzuje tvrdé opatrenia práve proti Číne.

Prezident obchodnej komory Jörg Wuttke vyhlásil, že účelom správy je varovať podnikateľov a ukázať im, ako môže vyzerať obrázok konkurencieschop­nosti v rokoch 2020 a 2025, keď budú čínske firmy profitovať z chráneného domáceho trhu a obracať sa na tie zahraničné.

Obávame sa, že nevyvážené konkurenčné prostredie, akému čelíme v Číne, sa zopakuje aj na našom dvore, povedal Wuttke podľa agentúry Reuters v rozhovore s médiami pred zverejnením správy.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína