Česká koruna môže posilniť skôr, než sa očakávalo

Údaje o februárovej inflácii v Česku by mali podľa niektorých českých analytikov prinútiť Českú národnú banku, aby ukončila devízové ​​intervencie skôr ako okolo polovice roka.

09.03.2017 12:24
debata (18)

Podľa analytikov by tak mala urobiť na začiatku druhého štvrťroka. Inflácia totiž podľa ekonómov v ďalších mesiacoch ešte porastie a ani v dlhšom horizonte nehrozí, že by opäť klesala smerom k nule.

Medziročná inflácia vo februári zrýchlila rast na 2,5 percenta z januárových 2,2 percenta. Rovnako ako v januári zdraželi predovšetkým pohonné hmoty a potraviny. Medzimesačne ceny vzrástli o 0,4 percenta. Medziročná inflácia sa tak druhý mesiac drží nad dvojpercentným inflačným cieľom centrálnej banky.

Banková rada ČNB na začiatku februára zopakovala, že ako pravdepodobný termín ukončenia devízových intervencií vidí polovicu tohto roka. Rada dodala, že kurzový záväzok neukončí skôr ako v tohtoročnom druhom štvrťroku.

„Rastúce inflačné tlaky budú podľa nášho názoru motivovať ČNB k skoršiemu ukončeniu kurzového záväzku, a to začiatkom druhého štvrťroka. Za celý tento rok očakávame priemernú infláciu vo výške 2,5 percenta a nemožno vylúčiť, že rast cien v niektorých mesiacoch prekoná tri percentá,“ uviedol hlavný ekonóm ING Jakub Seidler. Ekonomika podľa neho už začína vykazovať známky prehrievania, na čo by mala ČNB reagovať sprísnením svojej menovej politiky.

„Kurzový záväzok by mal byť čo najskôr zrušený, jednak pri súčasnom vývoji ekonomiky nedáva zmysel, a navyše hrozí, že sa inflácia vymkne kontrole,“ uviedla hlavná ekonómka Českej bankovej asociácie Eva Zamrazilová. Podľa nej rovnako tak nedávajú v kontexte vývoja inflácie a nezamestnanosti žiadny zmysel ani nulové úrokové sadzby. Rast sadzieb však tento rok neočakáva.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský upozornil, že februárová inflácia prevýšila odhad ČNB o štyri desatiny percentuálneho bodu, čo vytvára priestor pre ukončenie režimu intervencií skôr ako v polovici roka. „Rýchlejší cenový rast sa navyše javí ako dlhodobo udržateľný. Nebolo by teda pre nás veľkým prekvapením, ak by už zhruba za mesiac ČNB intervenčný režim opustila,“ uviedol.

Ani podľa hlavného ekonóma Deloitte Davida Mareka nie je dôvod pokračovať v kurzovom záväzku. „Z pohľadu menovej politiky je inflácia tam, kde má byť. Zároveň nehrozí riziko skĺznutia späť k riziku deflácie,“ uviedol.

V nasledujúcich mesiacoch pritom očakáva napríklad ekonóm spoločnosti Roklen Michal Šoltés pokračujúci rast inflácie, a to až k hranici troch percent. Tú by mala inflácia podľa neho dosiahnuť v júni.

V marci inflácia podľa hlavného ekonóma Cyrrus Lukáš Kovanda stúpne na 2,8 percenta. „Avšak najmä v druhom polroku tohto roka sa začne zhora navracať späť k inflačnému cieľu ČNB vo výške dvoch percent. K pomalšiemu rastu cenovej hladiny postupne prispeje posilňovanie kurzu koruny po opustení kurzového záväzku,“ uviedol.

Ani výhľad na rok dopredu podľa analytika ČSOB Petra Dufka nijako nenaznačuje, že by sa inflácia mala opäť prepadnúť pod cieľ ČNB. „A preto nie je dôvod predlžovať intervenčnú epizódu ďalej za hranicu prvého štvrťroka,“ uviedol.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna