Írsko vlani zostalo najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v EÚ

Hrubý domáci produkt Írska sa v minulom roku zvýšil o 5,2 percenta. Krajina tak bola už tretí rok za sebou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v Európskej únii. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z údajov írskeho štatistického úradu.

09.03.2017 17:58
debata (1)

Írsko pokračuje v silnom hospodárskom raste napriek rizikám spojeným s plánovaným odchodom Británie z Európskej únie. V poslednom štvrťroku minulého roka sa však rast írskeho HDP spomalil na 2,5 percenta zo štyroch percent v treťom kvartáli.

Írsko sa v roku 2010 dostalo kvôli kolapsu domácich bánk do krízy a muselo požiadať o medzinárodný záchranný program. Odvtedy však jeho ekonomika výrazne oživila. Miera nezamestnanosti v čase krízy presahovala 15 percent, zatiaľ čo teraz sa pohybuje pod siedmimi percentami.

Írske ministerstvo financií predpokladá, že tempo rastu ekonomiky sa v ďalších troch rokoch bude držať nad trojpercentnou hranicou. Varuje však pred negatívnymi vplyvmi na írsku ekonomiku v prípade, že by Británia v rámci odchodu z EÚ stratila voľný prístup k jednotnému európskemu trhu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #eurozóna