Členovia dozornej rady VW budú dostávať len plat, prémie im škrtnú

Nemecká automobilová skupina Volkswagen zruší vyplácanie prémií pre členov dozornej rady. Oznámil to vo štvrtok hovorca spoločnosti. Najväčší európsky výrobca automobilov tak pokračuje v uťahovaní opaskov najvyššieho vedenia. Je to reakcia na dopady emisného škandálu a kritiku verejnosti.

10.03.2017 07:38
debata (4)

Členovia dozornej rady súhlasili s tým, že v budúcnosti budú poberať len pevný plat bez bonusov, povedal hovorca. Predseda rady bude dostávať 300 000 eur ročne, jeho zástupca 200 000 eur a radoví členovia po 100 000 eurách. Návrh dozornej rady ešte musí schváliť valné zhromaždenie firmy zvolané na 10. mája, uviedla agentúra Reuters.

Minulý mesiac dozorná rada Volkswagenu stanovila maximálne limity na platy a odmeny najvyšších manažérov. Reagovala tým na kritiku, ktorá sa na vedenie skupiny zniesla vlani kvôli odmenám za rok 2015, keď sa automobilka kvôli emisnému škandálu prepadla do rekordnej straty.

Volkswagen sa stal terčom kritiky, keď jeho manažéri len neochotne prijali zníženie prémií za rok 2015 o zhruba 30 percent z pôvodnej výšky, ktorá odrážala výkonnosť skupiny za posledné dva roky.

Volkswagen predvlani v septembri priznal, že po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s emisiami oxidov dusíka. Škandál viedol k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu a náklady spojené s jeho urovnaním tvrdo zasiahli hospodárske výsledky podniku. Skupina predvlani utrpela rekordnú celoročné čistú stratu 1,6 miliardy eur po zisku takmer 11 miliárd eur v predchádzajú­com roku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie