Trumpov ekológ neverí v klimatické zmeny

Zrušenie obmedzení produkcie skleníkových plynov, podporu ťažby ropy a zemného plynu a uvoľnenie regulácií na znižovanie produkcie oxidu uhličitého je možné očakávať od nového šéfa americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) Scotta Pruitta.

13.03.2017 13:00
Scott Pruitt, Agentúra pre ochranu životného... Foto:
Scott Pruitt, nový šéf americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA), neverí, že za klimatické zmeny môže spaľovanie fosílnych palív. Jeho postoj môže potešiť najmä ropné koncerny.
debata (11)

V rozhovore pre televíziu CNBC Pruitt kongresmanom a senátorom odkázal, že by mali zvážiť, či je nutné emisie (skleníkových plynov) aj naďalej regulovať. Jeho slová sú v súlade s predvolebnými sľubmi amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý viackrát hovoril o rušení ekologických obmedzení pre americké podniky.

Podľa drvivej väčšiny vedcov sú skleníkové plyny zodpovedné za klimatické zmeny a globálne otepľovanie. Skleníkové plyny, ako je oxidy uhličitý (CO2) alebo metán, sa do atmosféry dostávajú spaľovaním fosílnych palív – uhlia, ropy či plynu. Po niekoľkoročných negociáciách sa nakoniec podarilo takmer všetkým krajinám sveta na konferencii v Paríži dosiahnuť dohodu o obmedzení produkcie skleníkových plynov. Podľa prijatých záverov konferencie je jasné, že spaľovanie fosílnych palív mení počasie na planéte, čo sa prejavuje rôznymi anomáliami prejavov počasia – dlhými obdobiami sucha či, naopak, záplavami.

„Nesúhlasil by som, že (CO2) zásadne prispieva ku globálnemu otepľovaniu, ktorého sme svedkami,“ povedal Pruitt. V pohľade na vplyv CO2 a ďalších skleníkových plynov na rast teploty na planéte panujú „obrovské nezhody“, dodal muž, ktorého na najdôležitejšiu environmentálnu pozíciu v americkej exekutíve vymenoval Trump. Takýto postoj zrejme nie je v záujme väčšiny ekológov, no môže viesť k nárastu ťažby ropy a tým pádom aj k poklesu ceny benzínu a nafty.

Pruittov prístup je však v rozpore s prevládajúcim vedeckým názorom, ku ktorému sa hlási aj americká agentúra pre letectvo a vesmír NASA a aj agentúra pre atmosféru a oceány NOAA. Podľa ich minuloročnej správy patria posledné roky k najteplejším v meranej histórii práve pre zvyšovanie emisií CO2 a ďalšie ľudskou činnosťou produkované skleníkové plyny.

Trump ešte počas volebnej kampane sľuboval obmedzenie alebo zrušenie rozhodnutí jeho predchodcu Baracka Obamu. Ide aj o opatrenia, ktoré z ekologických príčin regulujú činnosť niektorých firiem znečisťujúcich ovzdušie. Pruitt naznačil, že by sa touto otázkou mal zaoberať i republikánmi ovládaný Kongres.

Obama sa jasne postavil proti nárastu produkcie skleníkových plynov a za boj proti klimatickým zmenám. Trump a Pruitt majú opačný názor. Podľa nich takáto regulácia škodí americkej ekonomike. Trump preto počas kampane sľuboval zrušenie účasti USA na parížskej klimatickej dohode, ktorej signatárom je aj Európska únia a Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #ekológia #klimatické zmeny #Donald Trump #Scott Pruitt