Rosnefť: Rast ťažby ropy v USA môže viesť k novej cenovej vojne

Rast ťažby ropy v Spojených štátoch by mohol členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších ťažiarov odradiť od predĺženia terajšej dohody o obmedzení produkcie. To by mohlo viesť k novej cenovej vojne a k ďalšiemu prepadu cien, uviedla v pondelok najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť.

14.03.2017 06:00
debata (19)

Flexibilná americká ťažba z bridlicových zdrojov je teraz „novým svetovým regulátorom ropných cien“, uviedla Rosnefť na otázku agentúry Reuters.

Ťažba bridlicovej ropy v USA spolu s prepadom svetových cien v rokoch 2014 a 2015 výrazne klesla, nečakane skoro sa ale stabilizovala a teraz rastie. Táto produkcia veľmi pružne reaguje na výkyvy cien a povzbudil ju najmä cenový nárast po dohode OPEC a ďalších ťažiarov na obmedzení ťažby v tohtoročnom prvom polroku o celkovo 1,8 milióna barelov denne.

„Je evidentné, že ťažba bridlicovej ropy USA sa stala a v dohľadnej budúcnosti zostane novým globálnym regulátorom ropných cien,“ uviedla Rosnefť. „Existujú značné riziká, že táto dohoda (OPEC a ďalších krajín) sa neobnoví, nielen kvôli hlavným účastníkom, ale tiež pre produkčnú dynamiku v USA,“ dodala firma.

Rusko v januári svoju ťažbu znížilo, svoj prísľub redukcie ale zatiaľ ani zďaleka neplní. Saudská Arábia, ktorá je spolu s Ruskom najväčším ťažiarom ropy na svete, znížila svoju ťažbu výrazne viac, než sľúbila, a celý ropný kartel OPEC plní dohodu z viac ako 90 percent.

Ceny sú na trojmesačných minimách

Ceny ropy po prepade z minulého týždňa zostali na začiatku nového týždňa okolo trojmesačných miním. Severomorská ropa Brent v pondelok okolo 17:45 SEČ posilnila o 0,2 percenta na 51,46 dolára za barel, predtým ale zostúpila až na 50,85 USD, najnižšie od 30. novembra. Americká ľahká ropa WTI bola bez väčšej zmeny okolo 48,45 USD.

Minulý týždeň ceny klesli o viac ako osem percent a zaznamenali najhlbší týždenný zostup za štyri mesiace, uviedla agentúra Reuters. Pokles ťahali údaje o raste amerických ropných zásob na nový rekord. Piatková správa firmy Baker Hughes potom ukázala, že počet ropných vrtov v USA sa zvýšil ôsmy týždeň po sebe.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #OPEC #Rosnefť #bridlicová ropa