Vládni poslanci chcú presadiť zatvorenie obchodov cez ďalšie sviatky

Vláda by mala v stredu rokovať o poslaneckom návrhu novely Zákonníka práce, ktorým sa má od 1. mája tohto roka zaviesť zákaz maloobchodného predaja počas 16 sviatočných dní v roku. Cez Veľkonočný pondelok by pritom boli obchody zatvorené do 14:00 a 24. decembra po 12:00.

14.03.2017 17:52
debata (20)

"Časť spotrebiteľov, ale aj samotných zamestnancov môže voľný čas využiť na rozvíjanie tradičných rodinných hodnôt,“ uviedli predkladatelia, ktorými sú ôsmi poslanci Národnej rady SR za koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd.

V súčasnosti sú obchody povinne zatvorené 3,5 dňa v roku, a to 1. januára, počas Veľkonočnej nedele, 24. decembra po 12:00 hodine a 25. decembra.

Ministri by mali rokovať aj o Informácii o stave podpory najmenej rozvinutých okresov. Ako sa uvádza v materiáli, počet okresov zahrnutých do programu rozvoja najmenej rozvinutých okresov na Slovensku by sa mohol rozšíriť. Úpravou koeficientu nezamestnanosti, podľa ktorého sa určuje, ktoré okresy do programu spadajú, by mohlo pribudnúť k súčasným 12 ďalších päť okresov. A to Košice-okolie, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce a Snina.

„Bolo by to v súlade s potrebami a záujmom okresov, ale vyžadovalo by si to ďalšie posilnenie kapacít na strane štátu a zásadnú revitalizáciu systémového nastavenia regionálneho rozvoja. Pridaním okresov by sa zvýšil počet príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít v najmenej rozvinutých okresoch na 190 000 osôb,“ uvádza sa v materiáli.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #sviatok