Trumpov minister financií bude v G20 tvrdo brániť americké záujmy

Nový americký minister financií Steven Mnuchin bude pri svojom debute v G20 "tvrdo hájiť" americké záujmy a najmä presadzovať, aby skupina potvrdila svoje minulé záväzky vyhnúť sa konkurenčným devalváciám mien, povedal v utorok vysoký činiteľ ministerstva financií USA.

15.03.2017 07:41
Steven Mnuchin Foto: ,
Americký minister financií Steven Mnuchin sa chystá tvrdo brániť americké záujmy na stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk vyspelých štátov G20.
debata (1)

Trumpova vláda sľúbila obmedziť obchodné deficity s Čínou, Nemeckom a Mexikom a chce, aby ju v tom G20 podporila.

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok vyzval skupinu najväčších svetových ekonomík G20, aby pracovala na zachovaní prínosov otvoreného obchodu a vyhla sa obchodnému protekcionizmu. Apeloval ale tiež na obmedzenie vonkajších obchodných nerovnováh a elimináciu opatrení, ktoré obchod deformujú. MMF to uviedol vo svojom komentári k nadchádzajúcej schôdzke najvyšších finančných predstaviteľov G20 v Nemecku.

MMF sa tak v situácii, keď v mnohých vyspelých krajinách sveta vrátane USA silnejú protekcionistické nálady, pokúša nájsť rovnováhu medzi svojimi tradičnými apelmi na prehlbovanie globalizácie na jednej strane a zosilnenými požiadavky na „spravodlivejší“ obchod, uviedla agentúra Reuters. Jeho správa vyšla v ústrety novej americkej vláde Donalda Trumpa, keď vyzvala krajiny s prebytkami v obchodnej a platobnej bilancie, ako je Čína a Nemecko, k spolupráci s krajinami s obchodnými deficitmi, kam patrí USA.

„Predovšetkým by sme sa mali kolektívne vyhnúť škodám, ktoré si môžeme spôsobiť sami,“ uviedla k správe šéfka fondu Christine Lagardeová. „Preto je nutné vyvarovať sa opatrení, ktoré závažne podkopávajú obchod, migráciu, kapitálové toky a cezhraničné zdieľanie technológií. Takéto kroky by poškodili produktivitu, príjmy a životnú úroveň všetkých občanov,“ citovala šéfku MMF agentúra Reuters.

Raný návrh záverečného komuniké z nadchádzajúcej schôdzky naznačoval, že svetoví finanční lídri prerušia dlhú tradíciu a nebudú už výslovne odmietať protekcionizmus. V návrhu sa hovorí iba o odhodlaní zachovať otvorený a spravodlivý medzinárodný obchodný systém. Ministri financií Európskej únie ale chcú podľa dokumentu, ktorý tento týždeň získala agentúra Reuters, na G20 presadzovať odmietnutie protekcionizmu.

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G20 najväčších ekonomík sveta budú rokovať o globálnych hospodárskych problémoch 17. a 18. marca v nemeckom Baden-Badene. Bude to prvé stretnutie G20 od Trumpovho zvolenia za prezidenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #G20