Prichádzajú veľké nábory. Utlmí ich až robotizácia

Nových pracovných miest môže byť tento rok ešte viac, ako sa predpokladalo. Ministerstvo financií v úvode tohto roka očakávalo, že na trhu práce pribudne 42-tisíc nových pracovných miest. Personálne agentúry však hovoria o veľkých náboroch v najbližších troch mesiacoch, ktoré môžu optimizmus ešte zvýšiť. Aktuálne je miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 8,64 percenta, keď bez práce je 235-tisíc Slovákov.

17.03.2017 13:00
debata

"Aktuálne výsledky ManpowerGroup index trhu práce sú najoptimistickejšou predpoveďou na druhý štvrťrok za celú históriu prieskumu na Slovensku od roku 2011 a náborový optimizmus panuje vo všetkých sektoroch ekonomiky a vo všetkých regiónoch. Medzi najhoršie obsaditeľné pozície už nepatria len špecializované technické profesie, ale firmy nemôžu nájsť dostatok výrobných robotníkov a skladníkov,“ povedala Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka personálnej agentúry ManpowerGroup. Konkrétne v najbližšom štvrťroku očakáva nárast počtu zamestnancov až 12 percent domácich firiem a s prepúšťaním počítajú len dve percentá zamestnávateľov.

infografika, pokles nezamestnanosti

Už tradične najviac ľudí plánujú naberať firmy pôsobiace v automobilovom, elektrotechnickom či gumárenskom priemysle. Viac ľudí budú hľadať aj firmy pôsobiace v poisťovníctve, vo financiách a v nehnuteľnostiach. S príchodom jari sa rozbehnú aj práce na stavbách a väčší záujem o ľudí prejaví aj poľnohospodárstvo. S razantnými nábormi počítajú aj firmy podnikajúce v doprave, logistike, telekomunikáciách, ubytovaní či stravovaní. Pomerne vlažné bude prijímanie ľudí v podnikoch podnikajúcich vo výrobe a v rozvode energií a vody.

Zároveň s nábormi naberá na sile vlna robotizácie. Na Slovensku sa automatizácia neprejaví rastom nezamestnanosti pre realizovanie nových investícií. Len pri Nitre budovaná automobilka Jaguar Land Rover vytvorí priamo aj nepriamo 14-tisíc nových pracovných miest.

Napriek tomu však nasadzovanie robotických technológií v najbližších dvoch rokoch v slovenskej ekonomike viac pracovných miest zruší, ako vytvorí. Jednoduché manuálne činnosti totiž čoraz viac budú vykonávať stroje a na ich obsluhu bude stačiť menej zamestnancov. "Pre čoraz väčšiu automatizáciu plánuje v najbližších dvoch rokoch na Slovensku prepúšťať ľudí 14 percent zamestnávateľov. Naopak, s vytvorením viac pracovných miest počíta len 12 percent firiem. Na Slovensku tak prichádzajúca automatizácia označovaná ako priemyselná revolúcia 4.0 viac pracovných miest zruší, ako vytvorí,“ povedal Jiří Halbrštát, manažér marketingu a náboru v agentúre ManpowerGroup. Nejde pritom o nový trend a pracovné miesta v slovenskom priemysle začali v tichosti zanikať už od príchodu krízy. V roku 2008 slovenský priemysel dosiahol s 586-tisíc zamestnancami ročné tržby vo výške 72,8 miliardy eur. V roku 2015 vytvorilo 509-tisíc zamestnancov ročné tržby vo výške 87 miliárd eur.

"Pri ohlásení priemyselnej revolúcie 4.0 nemecké firmy informovali kancelárku Angelu Merkelovú o tom, že postupným nasadzovaním robotov priamo vo výrobe zanikne 36 percent pracovných miest,“ povedal nedávno v rozhovore pre denník Pravda Juraj Sinay, prezident Zväzu automobilového priemyslu SR. Ten podobný trend očakáva aj na Slovensku. "V podstate už pri dnes dostupných technológiách môže byť automatizovaných až 45 percent každodenných pracovných činností, za ktorých vykonávanie dnes ľudia poberajú plat,“ uviedla Rezlerová. Napriek tomu úplné nahradenie ľudí strojmi nehrozí a pracovný trh doteraz vždy pri nástupe nových technológií nakoniec viac pracovných miest vytvoril, ako zrušil. "Od zavedenia bankomatov si ľudia sami vedia vybrať peniaze a nepotrebujú pomoc zamestnancov finančných domov. Napriek tomu k razantnému prepúšťaniu ľudí neprišlo a zamestnanci pracujúci za pokladnicou sa preškolili na finančných poradcov,“ dodala Rezlerová.

Vznik a zánik pracovných pozícií nie je na pracovnom trhu nič nové. Rozdiel je len v tom, že v súčasnosti sa tempo zmien na pracovnom trhu deje oveľa rýchlejšie ako v minulosti. Už dnes v karosárni bratislavského Volkswagenu pripadá tisíc robotov na tisíc zamestnancov. "Za rýchlym nasadzovaním robotických technológií stojí paradoxne nedostatok pracovnej sily,“ uviedol Halbrštát. Už o pár rokov môžu stroje vo výrobných podnikoch úplne prebrať zváranie. Ľudia tak už nebudú musieť kvôli zváraniu brať do ruky elektródu a prácu si udržia zamestnanci schopní naučiť sa programovať zložité automatické systémy. "Práve schopnosť rýchlo sa učiť bude o pár rokov najviac žiadanou a už získané vedomosti nebudú mať až takú prioritu,“ dodal Halbrštát.

Manpower očakáva, že až 65 percent pracovných pozícií, v ktorých budú pracovať dnešní žiaci základných škôl, ešte ani neexistuje. Súčasný školský systém tak nemôže žiakov pripraviť a v budúcnosti sa čoraz viac praktického vzdelávania prenesie priamo na firmy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #pracovné miesta #robotizácia #minister financií