Z Brazílie roky vyvážali pokazené mäso, vláda ide chlácholiť veľvyslancov

Brazílske úrady obvinili najväčších domácich spracovateľov a vývozcov mäsa, že roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso a podplácali preto miestnych hygienikov aj politikov.

18.03.2017 21:21
debata (48)

V piatok polícia uskutočnila razie v dvoch najväčších brazílskych mäsových spoločnostiach, vláda uzavrela tri fabriky a pozastavila výkon funkcie 33 úradným činiteľom. Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a vyšetrované firmy väčšinu svojho tovaru vyvážajú do Európy a ďalších častí sveta, uviedla v sobotu BBC.

Brazílsky minister poľnohospodárstva Blair Maggi sa v pondelok stretne so zahraničnými veľvyslancami, aby ich uistil, že vláda ďalšie takéto praktiky nestrpí. Bude sa ich snažiť presvedčiť, aby zahraničné vlády na brazílskych vývozcov mäsa neuvalili sankcie. V stávke je brazílsky export v hodnote asi 12 miliárd dolárov ročne.

Polícia v piatok ráno po dvojročnom vyšetrovaní začala operáciu proti producentom mäsa v šiestich brazílskych štátoch, kde prehľadala 194 miest a viac ako 30 firiem obvinila z viacerých nehygienických praktík. Medzi nimi je najväčší svetový vývozca hovädzieho JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Vyšetrovatelia ich obviňujú, že ich manažéri podplácali zdravotníckych predstaviteľov a politikov, aby získali pre svoje závadný tovar vládne osvedčenie.

„Používali kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. V niektorých prípadoch boli použité prostriedky karcinogénne,“ uviedla polícia. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely. V iných prípadoch sa zistilo, že do hydinového mäsa výrobcovia primiešavali kvôli zisku zemiaky, vodu, dokonca aj lepenku.

„Taký škandál sme v tomto sektore ešte nezažili. Je to otrasné,“ povedal agentúre Reuters Alex Silva, analytik konzultačnej firmy Scot Consultoria. „Poškvrňuje to celý systém, ktorý Brazília roky budovala,“ dodal.

JBS a BRF porušovanie hygienických a ďalších predpisov popierajú. Akcie oboch spoločností sa v piatok prepadli o zhruba desať percent. Police zatkla troch zamestnancov BRF a dvoch ľudí z JBS.

Podľa vyšetrovateľov išla časť úplatkov od mäsových firiem politikom dvoch strán terajšej vládnej koalície. Z tohto hľadiska ide o ďalšie zo série vyšetrovaní korupčných vzťahov medzi brazílskymi politikmi a veľkým biznisom. Sériu odštartoval pred tromi rokmi škandál okolo ropnej spoločnosti Petrobras, kvôli ktorému už bolo odsúdených vyše 100 ľudí, vrátane mnohých politikov.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Brazília #mäso