MMF zatiaľ Kyjevu nepošle peniaze, skúma dopady blokády Donbasu

Medzinárodný menový fond odložil rozhodnutie o uvoľnení ďalšej časti finančnej pomoci Ukrajine. Fond musí zhodnotiť dopad nedávneho rozhodnutia Kyjeva o zablokovaní nákladnej dopravy na východ krajiny, ktorý ovládajú separatisti. Povedali to v nedeľu ukrajinskí vládni činitelia a MMF to potvrdil.

19.03.2017 21:00
debata (55)

Výkonná rada MMF mala v pondelok schváliť uvoľnenie ďalšej sumy z programu z roku 2014, ktorý predpokladá pomoc v celkovom objeme 17,5 miliardy dolárov. Ministerstvo financií a centrálna banka ale uviedli, že pred poskytnutím peňazí sa musí posúdiť ekonomický dopad stredajšieho rozhodnutia ukrajinskej bezpečnostnej rady pozastaviť všetku nákladnú dopravu na separatistické územia.

Podľa ekonómov by tento krok mohol výrazne zhoršiť ukrajinské hospodárske problémy a ohroziť krehké prímerie na východe. Vodcovia separatistov v reakcii na vládne krok pohrozili usporiadaním referenda o pripojení východoukrajinského Donbasu k Rusku.

Kyjev podmienil zrušenie blokády nákladnej dopravy tým, že separatistické republiky musia vrátiť Ukrajine zhabané priemyselné podniky. Tie ale separatisti na začiatku mesiaca prevzali pod svoju kontrolu v reakcii na blokádu železničného spojenia s Donbasom, ktorú uplatňujú ukrajinskí nacionalistickí radikáli. Ich blokáda od januára spôsobuje ťažkosti tiež Kyjevu, pretože ochromila prepravu uhlia z východu na západ krajiny a ohrozila dodávky elektriny mnohých ukrajinských podnikov a domácností.

Centrálna banka už skôr uviedla, že hospodársky rast krajiny by v prípade pokračovania blokády východu mohol tento rok spomaliť na 1,5 percenta, na polovicu oproti doteraz predpovedanému tempu. MMF teraz zabezpečí aktualizované makroekonomické prognózy, uviedla centrálna banka.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina #Donbas