O dani z transakcií rozhodnú v EÚ v máji, spoliehajú sa na Slovákov

Konečné rozhodnutie o tom, či skupina členských štátov Európskej únie zavedie daň z finančných transakcií, padne v máji. Vyhlásil to v utorok rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling.

21.03.2017 14:53
debata (1)

Pre úspech projektu je kľúčové, aby svoju podporu nestiahli Belgicko a Slovenská republika, povedal minister pred stretnutím s rezortnými kolegami z EÚ. „Ak nebudú súhlasiť a opustia skupinu, tak projekt skončí, pretože nebude dosť členských štátov,“ povedal Schelling. „Rozhodnutie musí padnúť v máji,“ zdôraznil rakúsky minister.

Spoločný systém zdaňovania finančných transakcií by podľa stúpencov projektu zabránil neférovej daňovej súťaži v EÚ. Plány na zavedenie dane z finančných transakcií boli v rámci celej európskej dvadsaťosmičky neúspešné. Diskusie sa preto zamerali na hľadanie kompromisu v rámci inštitútu „rozšírenej spolupráce“, čo by si vyžadovalo dohodu minimálne deviatich krajín. Do tejto skupiny štátov patria Rakúsko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z finančných transakcií