Cena ropy klesá, obmedzenie ťažby nepomáha

Ceny ropy na svetových trhoch v utorok pokračovali v poklese, severomorský Brent sa držal len tesne nad hranicou 51 dolárov za barel.

22.03.2017 08:51
debata (66)

K stabilizácii nepomohli ani najnovšie špekulácie, podľa ktorých by Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) mohla predĺžiť dohodu o znížení ťažby.

Brent v utorok okolo 18:00 SEČ vykazoval pokles asi o jedno percento na 51,10 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) v rovnakom čase strácala asi 1,2 percenta a nachádzala sa v blízkosti 48,30 USD za barel.

Členovia OPEC sa koncom minulého novembra dohodli, že od 1. januára na šesť mesiacov znížia ťažbu o 1,2 milióna barelov denne, aby obmedzili nadbytočné dodávky na trh a podporili ceny. K dohode sa pripojili aj niektoré ďalšie významné ťažobné krajiny na čele s Ruskom, ktoré by mali produkciu obmedziť o ďalších 558 000 barelov den­ne.

Zdroje agentúry Reuters uviedli, že členovia OPEC sú čím ďalej tým viac naklonení, aby bola dohoda predĺžená. Požadujú však, aby sa k tomu pripojili aj nečlenské krajiny. „Považujeme za veľmi nepravdepodobné, že sa Rusko bude na predĺžení (dohody o znížení ťažby) aktívne podieľať,“ uviedli analytici Commerzbank. Investori by podľa nich nemali spájať svoje nádeje s predĺžením dohody.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC