Goldman Sachs a Morgan Stanley presunú časť aktivít z Londýna

Americké banky Goldman Sachs a Morgan Stanley presunú stovky pracovných miest a časť aktivít z Londýna inam do Európy.

23.03.2017 07:35
debata (2)

Potvrdili tak predošlé náznaky, že sa k takémuto kroku chystajú. Oznámenie prišlo len krátko po zverejnení dátumu začatia rokovaní o takzvanom brexitu, teda vystúpení Británie z Európskej únie.

Obe investičné banky patrili medzi najhlasnejší oponentov odchodu Británie z EÚ. Po rozhodnutí Britov EÚ opustiť a príklonu vlády k takzvanej tvrdej variante brexitu sa začali množiť náznaky, že bankové ústavy prehodnocujú zotrvanie svojich centrál v Londýne. Prišli by totiž o prístup na trhy členských krajín EÚ prostredníctvom takzvaných passportingových práv.

Goldman Sachs najprv premiestni stovky zamestnancov z Londýna a bude naberať novch v iných európskych krajinách, povedal v utorok televízii CNBC člen vedenia divízie investičného bankovníctva Richard Gnodde. Banka uvažuje o vytvorení 1000 nových pracovných miest vo Frankfurte nad Mohanom, týkať sa to bude aj obchodníkov a vysoko postavených manažérov.

Asi 300 ľudí sa zatiaľ chystá premiestniť do Dublinu či Frankfurtu takisto banka Morgan Stanley. „Nebude to znamenať koniec Londýna, ale samozrejme sa musíme prispôsobiť,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii prezident banky Colm Kelleher.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Goldman Sachs #Morgan Stanley #Brexit