MMF: Slovenská ekonomika bude pokračovať v solídnom raste

Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa tento rok zvýši o 3,3 percenta, teda rovnakým tempom ako v minulom roku. Budúci rok by sa mal hospodársky rast zrýchliť na 3,7 percenta. Predpovedal to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF).

23.03.2017 19:18
debata (8)

"Slovensko naďalej zažíva silný hospodársky rast. Reálne príjmy sa teraz nachádzajú na viac ako 70 percentách priemeru EÚ. Stúpajúca zamestnanosť a reálne mzdy prispeli k rastu HDP o 3,3 percenta v roku 2016. Pre tento rok sa predpokladá obdobný rast, a to sčasti vďaka oživeniu prílevu peňazí z fondov EÚ, "uviedol MMF vo svojej správe.

Hospodársky rast na Slovensku podľa MMF okrem priaznivých podmienok na trhu práce podporujú tiež nízka inflácia a silný rast úverov domácností. Fond predpokladá, že spotrebiteľské ceny na Slovensku sa tento rok zvýši o 1,2 percenta a na budúci rok o 1,5 percenta.

MMF vo svojej správe tiež poukazuje na dlhodobé riziká spojené so starnutím populácie a s rozdielnou ekonomickou situáciou v jednotlivých častiach krajiny.

„Slovensko od svetovej finančnej krízy zažíva výrazné spomalenie rastu produktivity, a to sčasti pre starnúcu pracovnú silu,“ uviedol fond. „Produktivita sa bude pravdepodobne ďalej spomaľovať, ak tomu nezabránia štrukturálne reformy,“ dodal.

Hospodársky úspech Slovenska sa podľa MMF sústreďuje na Bratislavu, zatiaľ čo iné regióny sa stretávajú s nedostatočne rozvinutou infraštruktúrou a ďalšími problémami.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Slovensko #HDP