V Istanbule balia počítače do fólie, do kabín lietadiel do USA nesmú

Zákaz určitých elektronických prístrojov v kabínach mnohých dopravných lietadiel smerujúcich do Spojených štátov začal platiť v sobotu na tureckom hlavnom medzinárodnom letisku v Istanbule. Informovali o tom miestne médiá.

25.03.2017 17:35
debata (8)

Zákaz bráni pasažierom vziať si na palubu ako príručnú batožinu väčšinu elektronických prístrojov väčších než štandardný smartfón – teda laptopy, kamery, tablety a podobne. Zákaz platí pre letecké spoločnosti, ktoré nie sú z USA, teda týka sa aj tureckých významných aerolínií Turkish Airlines.

Na istanbulskom Atatürkovom letisku sú rozmiestnené nové značky, ktoré informujú pasažierov o obmedzeniach.

Televízia NTV priniesla zábery, ako pozemný personál letiska starostlivo balí laptopy a tablety do bublinkovej fólie a ako sa cestujúci s obavami o svoje prístroje prizerajú.

Prístroje personál buď priamo uložil do skontrolovaných batožín alebo ich dal do novonavrhnutej skladovacej schránky, kde budú uschované počas letu. Po pristátí v USA zamestnanci letiska odovzdajú predmety naspäť ich majiteľom.

Zákaz sa začal dodržiavať aj na iných letiskách na Blízkom východe, ktorého sa americké a britské obmedzenia týkajú najviac.

Tuniské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo britského veľvyslanca, aby mu vyjadrilo obavy zo zákazu – tuniská vláda je jednou z mnohých, ktoré vyhlásili, že opatrenie bolo vydané bez konzultácií s nimi.

Vládnu totiž obavy, že zákaz väčšej elektroniky motivovaný bezpečnostnými hrozbami bude mať aj negatívny vplyv na podnikanie a obchody.

Do Turecka v piatok letecky pricestoval britský minister zahraničných vecí Boris Johnson a jeho návšteva je zameraná práve na obchodnú spoluprácu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Turecko #aerolinky