Nemecké podniky sa obávajú zhoršenia ekonomických podmienok

Veľa nemeckých podnikov sa obáva zhoršenia ekonomických podmienok. V rozhovore s nemeckým denníkom Südkurier to povedal šéf mníchovského ekonomického inštitútu Ifo Clemens Fuest.

27.03.2017 09:18
debata

Obavy z budúceho vývoja podľa neho súvisia napríklad s pôsobením Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta Spojených štátov alebo s plánovaným odchodom Británie z Európskej únie.

„Mnoho podnikov má pochybnosti, či súčasná priaznivá situácia vydrží,“ povedal Fuest. Upozornil tiež, že niektoré odvetvia sa budú musieť vysporiadať so štrukturálnymi problémami spojenými s rozmachom nových technológií, ako sú elektromobily či digitalizácia.

Inštitút Ifo v pondelok zverejní správu o marcovom vývoji podnikateľskej nálady v Nemecku. Vo februári sa podnikateľská nálada prekvapivo zlepšila, jej index vystúpil na 111 bodov z januárových 109,9 bodu. Vrátil sa tak na decembrovú úroveň, ktorá bola najvyššia od februára 2014.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov. V minulom roku sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka zvýšil o 1,9 percenta, najprudším tempom za päť rokov.

Hospodársky rast v Nemecku vlani podporila silná súkromná spotreba, zvýšené vládne výdavky a priaznivý vývoj v stavebnom sektore. Nemecká vláda ale koncom januára potvrdila, že tento rok počíta so spomalením hospodárskeho rastu na 1,4 percenta. Ifo podľa Fuest tohtoročný rast odhaduje na 1,5 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Nemecko