Westinghouse speje k bankrotu, reaktory v USA ho ťahajú ku dnu

Pripravovaný bankrot americkej jadrovej divízie japonského konglomerátu Toshiba sa oproti pôvodnej správe uskutoční už v utorok 28. marca. Pôvodné informácie hovorili o štvrtku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na japonský denník Nikkei.

27.03.2017 09:38
debata (8)

Toshiba podľa zdrojov pripravuje reštrukturalizáciu divízie podľa kapitoly 11 zákona o bankrotoch. Japonský podnik nechcel informácie zdrojov komentovať.

Podľa denníka Nikkei sa predstavenstvo zíde už v utorok a rozhodnutie o kapitole 11 by mohlo padnúť v ten istý deň. Finančnú podporu by Toshibe mala poskytnúť juhokórejská firma Electric Power Corp, známa ako Kepco. Aj tá správa odmietla komentovať.

Toshiba očakáva, že vstup amerického podniku do režimu ochrany pred veriteľmi pre ňu bude v súčasnom fiškálnom roku znamenať náklady až jeden bilión jenov (približne 8,35 miliardy eur), tvrdia zdroje. Doteraz firma počítala s čiastkou 712,5 miliardy je­nov.

Westinghouse sa potýka s obrovskými nákladmi kvôli prekročeniu rozpočtu dvoch jadrových projektov v USA. Audítori navyše spochybnili spôsob, akým Westinghouse pred časom zaúčtoval prevzatie spoločnosti Chicago Bridge & Iron (CB&I). Žiadosť o súdnu ochranu pred veriteľmi by mohla obmedziť budúce straty firmy.

Toshiba prevzala Westinghouse s veľkou slávou v roku 2006 a z jadrovej energie potom urobila významnú časť svojho podnikania. V marci 2011 ale prišla jadrová katastrofa v japonskej elektrárni Fukušima. Jedným z jej dôsledkov bol rast nákladov v tejto sfére pre zvýšené nároky na bezpečnosť. Jadrová sféra sa na celkových príjmoch japonského konglomerátu podieľa asi tretinou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová energetika #Westinghouse #Toshiba