Zbavte sa jednolibrových mincí, začína platiť nová 12-hranná

V Británii v utorok vstupuje do obehu nová minca v hodnote jednej libry, ktorá má namiesto okrúhleho tvaru 12 hrán a viac bezpečnostných prvkov. Doterajšie jednolibrové mince platia do 15. októbra.

28.03.2017 09:00
pound, libra, Veľká Británia Foto:
Nová jednolibrová minca s dvanástimi hranami a novými bezpečnostnými prvkami
debata

Nová minca je podľa britskej tlače vyrobená z dvoch kovov rôznych farieb, je tenšia a ľahšia, ale pritom trochu väčšia než jej predchodkyňa. Mala by byť tiež viac odolná voči podvodom. BBC na svojom webe píše, že v súčasnej dobe je podľa odborníkov falošná jedna librová minca zo štyridsiatich.

„(Nová minca) je veľkým krokom vpred v boji proti falšovateľom. Pomôže zachrániť podnikom aj daňovým poplatníkom milióny libier ročne,“ uviedla zástupkyňa britského ministerstva financií.

Minca nesie na jednej strane symboly Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska – teda ružu, bodliak, pór a trojlístok ďateliny. Na druhej strane je portrét kráľovnej Alžbety II. Práve pod krkom panovníčky, na vonkajšom kruhu mince, sa nachádza jeden z bezpečnostných prvkov – symbol libry (£), ktorý sa pri prezeraní z iného uhla zmení na číslo 1.

Mincu pred falšovateľmi by malo pomôcť ochrániť aj to, že len každá druhá hrana má vrúbky, zvyšok je hladký. Kráľovská mincovňa podľa BBC tvrdí, že nová libra bude „najzabezpečenejšou mince na svete“.

Britské médiá pripomínajú, aby sa ľudia nespoliehali na to, že novú mincu použijú už teraz všade – neprijímajú ju napríklad všetky parkovacie a predajné automaty. Nepasuje zatiaľ ani do všetkých nákupných vozíkov.

Foto: Bank of England
one pound, libra, Veľká Británia
debata chyba
Viac na túto tému: #libra