Tesco zaplatí pokutu 129 miliónov libier za účtovný podvod

Najväčšia britská maloobchodná spoločnosť Tesco zaplatí pokutu 129 miliónov libier za účtovný podvod.

28.03.2017 10:05
debata (2)

V minulosti nadhodnotila svoje zisky o 326 miliónov libier. Firma sa na zaplatení dohodla s britským Úradom pre vyšetrovanie závažných podvodov (SFO) po niekoľkomesačnom rokovaní. Ide o najväčšiu krízu v takmer storočnej histórii firmy, uviedla agentúra Reuters.

„Úprimne ľutujeme toho, čo sa stalo v roku 2014, a urobíme všetko pre to, aby sme obnovili dôveru v naše podnikanie a našu značku,“ uviedol generálny riaditeľ Tesca Dave Lewis. Firma tiež súhlasila s tým, že Úrad pre finančnú etiku (FCA) označil jej konanie za „zneužitie postavenia na trhu“, a súhlasila s jeho nariadením vyplatiť investorov, ktorí si kúpili jej akcie v období od 29. augusta do 19. septembra 2014. Táto kompenzácia ju vyjde na 85 miliónov libier.

Spoločnosť Tesco na jeseň roku 2014 priznala, že nadhodnotila svoje zisky o viac ako 260 miliónov libier. Neskôr bol navyše tento údaj spresnený smerom nahor, a to na 326 miliónov libier.

Vlani v septembri SFO v súvislosti s účtovným škandálom obvinil troch bývalých vedúcich pracovníkov Tesca, ktorých budúci rok čaká súdny proces. Obvinenia zahŕňajú falšovanie účtovníctva a podvod.

Tesco je tretím najväčším maloobchodným predajcom na svete. Pôsobí aj na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesco