Číňania kúpili päť percent automobilky Tesla

Čínsky technologický gigant Tencent Holdings sa stal jedným z piatich najväčších akcionárov amerického výrobcu elektromobilov Tesla.

29.03.2017 08:08
debata

Automobilka v utorok oznámila, že čínska firma kúpila za 1,78 miliardy USD päť percent jej akcií. Tencent výrazne investuje do elektromobilov pre sprísňovanie emisných pravidiel v krajine.

Tencent je známy hlavne vďaka svojej mobilnej aplikácii Wech, investuje však do mnohých sektorov, vrátane hazardných hier, zábavy, cloudových služieb alebo internetového finančníctva. Teraz vlastní 8,2 milióna akcií Tesly.

Najväčším akcionárom Tesly je jej zakladateľ Elon Musk, ktorý koncom minulého roka vlastnil vo firme 21 percent akcií. Ďalšími veľkými akcionármi sú investičné spoločnosti Fidelity, Baillie Gifford a T. Rowe Price, uviedla agentúra Reuters.

Investícia čínskej firmy poskytne americkej automobilke hotovosť potrebnú na zvýšenie objemu výroby a zahájenie predaja nového vozidla s názvom Model 3, ktorý má byť určený pre masový trh.

Nový model je súčasťou snahy premeniť Teslu z výrobcu luxusných áut na firmu zameranú na udržateľnú energiu, ktorá predáva elektromobily oveľa väčšiemu počtu záujemcov, ponúka vybavenie na výrobu elektriny zo Slnka a veľké batérie, ktoré sú schopné uchovávať elektrinu pre domácnosti a úrady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors