Mochovciam schválili nový rozpočet, dostavba má vyjsť na 5,4 miliardy eur

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce sa po štvrtýkrát predražuje.

29.03.2017 11:11
debata (25)

Ako uviedli Slovenské elektrárne pre portál vEnergetike.sk, akcionári slovenského dominantného výrobcu elektriny na mimoriadnom valnom zhromaždení definitívne schválili nový rozpočet na dostavbu mochoveckých blokov vo výške 5,4 miliardy eur. Dostavba sa tak oproti ostatnému schválenému rozpočtu predražila o zhruba 800 miliónov eur. Podľa plánov z roku 2008 si pritom mala dostavba vyžiadať 2,8 miliardy eur, neskôr sa hovorilo o sume 3,8 miliardy eur.

Mimoriadne valné zhromaždenie schválilo aj nové termíny dostavby. Po novom sa má tretí blok v Mochovciach uviesť do prevádzky ku koncu budúceho roka. Štvrtý blok by mali dokončiť o rok neskôr. Ostatné oficiálne termíny hovorili o zavážaní jadrového paliva do tretieho bloku v roku 2017. Štvrtý jadrový blok sa mal uviesť do prevádzky následne o ďalší rok. Po začatí dostavby Mochoviec sa pritom hovorilo o rokoch dostavby 2012, resp. 2013.

Minister hospodárstva Peter Žiga dohodu na navýšení rozpočtu a o posune termínov dostavby Mochoviec potvrdil. Ako však po rokovaní vlády uviedol, štát ako 34-percentný akcionár Slovenských elektrární s tým súhlasil pri dodržaní istých podmienok. „Bolo to schválené s podmienkami. Súhlasili sme s navýšením rozpočtu, ale za podmienky, že väčšinový akcionár zabezpečí financovanie dostavby,“ povedal Žiga. Väčšinovým 66-percentným akcionárom Slovenských elektrární je spoločnosť Slovak Power Holding BV, v ktorej má 33 % taliansky Enel a 33 % český energetický holding EPH.

Podľa ministra je teraz na manažmente spoločnosti, kde zoženie na dostavbu Mochoviec peniaze. „Jednou z foriem je poskytnutie akcionárskeho úveru,“ podotkol Žiga s tým, že jednou z podmienok štátu bol aj sľub zo strany akcionárov, že ide o posledné navyšovanie rozpočtu. „Vždy sa bavíme o konečnom rozpočte. Náš súhlas je podmienený tým, že to musí byť naozaj konečný rozpočet,“ konštatoval Žiga. Ďalšou podmienkou štátu pri schvaľovaní navýšenia rozpočtu je aj väčšia informovanosť predstavenstva zo strany manažmentu.

„Začiatkom marca tohto roka bol tretí blok dokončený na 94,7 % a štvrtý blok na 82,8 %,“ uviedli Slovenské elektrárne. Priamo na stavbe pracuje viac ako 3 500 pracovníkov, ďalších približne 6 500 pracuje v dodávateľskom reťazci alebo na vyvolaných pracovných miestach. Počet odpracovaných hodín na stavbe dosiahol takmer 65 miliónov človekohodín.

Dostavbu dvoch mochoveckých jadrových blokov má stále na starosti talianska spoločnosť Enel, ktorá počas vlaňajšieho leta predala zo svojho 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach polovicu českej energetickej skupine EPH. Taliansky investor má záujem predať aj zvyšný 33-percentný podiel, urobiť tak však bude môcť až po definitívnej dostavbe jadrových blokov.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport ( na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku. 

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce