Kyjev nedokázal súdu vysvetliť, prečo nesplatil Rusku pôžičku

Ukrajina nedokázala uspokojivo vysvetliť, prečo nesplatila Rusku dlh tri miliardy dolárov z roku 2013. V prípravnom konaní o tom v stredu rozhodol súd v Londýne.

29.03.2017 18:45
debata (285)

Odmietol teda prípad postúpiť ďalej k úplnému súdnemu konaniu. Kyjev v dokumentoch uviedol, že dlh nesplatil aj pre anexiu Krymu, ktorý Rusko obsadilo v roku 2014. Ukrajina sa proti verdiktu chce odvolať.

Prípad sa týka dlhopisov, ktoré Ukrajina vydala v čase, keď mala proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Dlh bol štruktúrovaný vo forme eurobondov a riadi sa britským právom. Preto sa tiež Moskva vlani v júli obrátila na súd v Londýne, aby k sporu zaujal stanovisko.

Rusko chce mať splatený celý dlh, Ukrajina mu ale odkázala, že sa malo v roku 2015 zúčastniť reštrukturalizácie eurobondov. To Rusko vtedy odmietlo s tým, že nejde o komerčný dlh, ale o štátnu pomoc. Toto stanovisko neskôr potvrdil aj Medzinárodný menový fond (MMF). Ukrajina napriek tomu odmietla dlh Rusku splatiť.

Sudca William Blair v prípravnom konaní uviedol, že súd venoval prípadu značnú pozornosť, ale že proti tvrdeniu navrhovateľa, teda Ruskej federácie, Ukrajina nepredložila zodpovedajúcu obhajobu. „Nebolo by správne navrhnúť, aby bol prípad za týchto okolností odovzdaný na úplné súdne konanie,“ citovala v stredu sudcu agentúra Reuters.

Ukrajina predložila štyri piliere obhajoby. Uviedla, že vtedajšia vláda nemala dostatočné právomoci, aby vstúpila do rokovaní s Ruskom, že dlh vznikol pod nátlakom, že podmienky pripojené k emisii dlhopisov neboli poctivé a že nesplatenie dlhu bolo protiopatrením voči zásahom Ruska do jej ekonomiky a územnej suverenity.

Sudca uznal, že Ukrajina predložila silné argumenty v prípade ekonomického tlaku a ruskej hrozby, ktoré prinútili Kyjev prijať v roku 2013 finančnú podporu Ruska, než aby Kyjev podpísal dohodu o pristúpení k Európskej únii. Dodal však, že argumenty o nátlaku a protiopatreniach súd nemôže zvážiť. Ukrajinské ministerstvo financií potom podľa neho malo obvyklé právomoci na uzavretie takejto dohody.

285 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina