Čerpanie eurofondov majú zjednodušiť zmeny v zákone

Zjednodušenie čerpania eurofondov a zníženie administratívy je zámerom novely zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorý v stredu schválil parlament.

29.03.2017 19:07
debata (1)

Zmeny umožnia dvojkolový systém posudzovania žiadostí o nenávratný finančný príspevok, zjednodušenie vykazovania výdavkov, ako aj zabezpečenie väčšinového zastúpenia mimovládneho sektora v moni­torovacích výboroch operačných programov.

Tieto opatrenia sú predpokladom riadneho a včasného čerpania finančných prostriedkov Európskej únie v programovom období 2014 – 2020. Novela zákona o eurofondoch nadobudne účinnosť 1. júna tohto roka namiesto pôvodne plánovaného 1. mája, okrem dvoch bodov s účinnosťou od 1. januára 2018.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh poslancov Ondreja Dostála a Renáty Kaščákovej (obaja SaS), aby sa aj údaje z Informačného systému pre riadenie, kontrolu a monitorovanie Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka zverejňovali rovnakým spôsobom a v rovnakom rozsahu, ako sa v rámci novely majú zverejňovať údaje z informačného monitorovacieho systému. Cieľom pozmeňujúceho návrhu je zabezpečiť rovnakú dostupnosť informácií o eurofondoch pre verejnosť aj v oblasti poľnohospodárstva a rozvoja vidieka. 

„Navrhovanou úpravou sa reflektujú potreby implementačnej praxe, a to najmä v otázkach finančného riadenia, vysporiadania finančných vzťahov, v oblasti definícií pojmov a doplnenia nastavenia existujúcich právnych vzťahov,“ informoval poslancov počas rokovania o tomto bode v stredu ráno podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). „Návrh zákona zároveň upravuje nástroje na zjednodušenie a zefektívnenie procesu implementácie. Medzi hlavné patrí najmä návrh systému zjednodušeného vykazovania výdavkov a úprava dvojkolového procesu schvaľovania projektov. Obidva tieto nástroje majú potenciál priniesť zásadné zníženie administratívnej záťaže tak pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok, ako aj pre samotné riadiace orgány,“ dodal vicepremiér.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy