Firmy v Británii žiadajú Londýn o garanciu prístupu na trh EÚ

Automobilky, letecké spoločnosti a ďalšie firmy v Británii po oficiálnom začatí brexitu žiadajú Londýn, aby im garantoval prístup na jednotný európsky trh.

30.03.2017 06:30
debata (5)

Chcú mať istotu, že ekonomicky prežijú a niektoré upozorňujú, že prekážky vo voľnom obchodovaní môžu ohroziť budúcnosť automobiliek a prerušiť letecké spojenie medzi Britániou a kontinentálnou Európou.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu oficiálne začala proces brexitu, teda vystúpenia Británie z Európskej únie. Už skôr uviedla, že Britániu vyviaže z jednotného európskeho trhu, ale bude sa snažiť krajine zabezpečiť naň čo najlepší prístup.

Výrobcovia automobilov podotýkajú, že prípadné zavedenie ciel zvýši náklady a postihne spotrebiteľov. Variant, že by sa Británia s EÚ na jasných podmienkach nedohodla, podľa nich nepripadá do úvahy. Trvajú aj na zavedení prechodného obdobia. Ford, ktorý je najväčším výrobcom automobilových motorov v Británii, a nemecká BMW zdôraznili, že neobmedzený prístup na trh EÚ je kľúčový.

„Nová dohoda v sebe bude musieť zahŕňať bezcolný obchod,“ povedal agentúre Reuters šéf európskej divízie Fordu Jim Farley. Ford profituje z colnej únie a BMW vyrába svoje mini autá v Oxforde. Zvažuje pritom, kde otvorí plánovanú továreň na elektrické vozidlá.

Británia tiež bude nútená znova dohodnúť prístup na európsky trh v oblasti leteckej dopravy. „Je tu významná možnosť, že by po marci 2019 nemuselo byť medzi Britániou a Európou žiadne letecké spojenie,“ varoval vedúci marketingu spoločnosti Ryanair Kenny Jacobs. Konkurenčný easyJet priamo požaduje uzatvorenie bilaterálnej dohody.

Iné firmy, napríklad Google alebo Facebook, naopak oznámili, že budú do svojich aktivít v Británii ďalej investovať a naberať nových zamestnancov. Nemecká mediálna spoločnosť Bertelsmann a ďalšie podniky váhajú a chcú sa rozhodnúť neskôr, až bude vplyv brexitu jasnejší.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit