Slovensko zažíva zlaté časy, tvrdia investori

Na Slovensku sa podľa zahraničných investorov podniká najlepšie za posledných osem rokov. Vyplýva to z prieskumu medzi 176 firmami, ktorý vo februári tohto roka spoločne zorganizovali obchodné komory Nemecka, Rakúska, Švédska a Holandska, pôsobiace na Slovensku, a Advantage Austria Bratislava, ktorá prevádzkuje portál rakúskeho hospodárstva v zahraničí.

31.03.2017 12:00
Dunaj, Bratislava, Bratislavský hrad, lode,... Foto:
Región Bratislavy je podľa hrubého domáceho Región Bratislavy je podľa hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa na základe kúpnej sily piatym najvýkonnejším regiónom Európskej únie.
debata (92)

Pozitívne hodnotí hospodársku situáciu 45 % opýtaných firiem a pre ďalších 47 % spoločností sa situácia na Slovensku javí ako uspokojivá.

Očakávania zahraničných investorov na Slovensku sú podľa agentúry SITA vo vlastnej firme ešte optimistickejšie. S lepšími obchodmi počíta podľa prieskumu 47 % spoločností a iba každý desiaty podnik sa pripravuje na horší hospodársky rok. Zvýšiť počet svojich pracovníkov by chcelo 44 % firiem a 37 % spoločností plánuje zvýšiť aj investície.

Mnohým firmám však robí starosti predovšetkým dostupnosť pracovnej sily. Pri nových investíciách, ako je Jaguar pri Nitre, japonská Minebea pri Košiciach či americký Amazon v Seredi, sa skloňuje najmä otázka, či dokážu nájsť dostatočný počet pracovníkov.

Bratislava je v EÚ piaty najvýkonnejší región

Ďalej napreduje aj región v okolí hlavného mesta. Región Bratislavy je podľa hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa na základe kúpnej sily piatym najvýkonnejším regiónom Európskej únie. Jeho HDP na obyvateľa sa rovnal 188 % priemeru Európskej únie. Vyplýva to z informácií, ktoré vo štvrtok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Ďalšie slovenské regióny podľa štatistiky Eurostatu boli pod priemerom EÚ. Región západného Slovenska dosahoval 71 %, stredné Slovensko 62 % a východné Slovensko 54 % priemeru únie.

Slovensko je považované za druhú najatraktívnejšiu lokalitu pre investície v strednej a vo východnej Európe. V prieskume Advantage Austria Bratislava je na prvom mieste Česká republika. Kým Slovensko profituje z eura, Česko sa stále snaží cez umelé oslabovanie koruny ešte viac naštartovať svoju ekonomiku. Výsledkom je udržiavanie kurzu koruny okolo 27 korún za euro, aj keď bez intervencií Českej národnej banky by kurz zrejme išiel na 25 korún za euro. Výsledkom je, že najmä v priemysle sú slovenské mzdy v prepočte na eurá vyššie ako české, aj keď celkovo sú priemerné mzdy v Česku stále vyššie. V Česku je nezamestnanosť na úrovni 3,5 percenta a priemerná mesačná mzda dosahuje hodnotu 29¤320 českých korún (1¤085 eur). Na porovnanie, na Slovensku je aktuálne miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 8,39 percenta a priemerná hrubá mzda dosahuje hodnotu 912 eur.

Česko má dohnať zaostávanie

Česká národná banka (ČNB) včera rozhodla, že už nebude garantovať kurz koruny na úrovni 27 korún za 1 euro. Od piatka by situácia mala byť taká, že nik nevie, či regulátor zasiahne, alebo nezasiahne proti posilňovaniu koruny. Táto stratégia neistoty má odradiť špekulantov od skokovitého posilňovania českej koruny. Slovákom odchádzajúcim za prácou na týždňovky do susednej Českej republiky prinesie posilnenie meny zvýšenie platov o desiatky až stovky eur. Negatívnym dôsledkom bude mierne zdraženie cezhraničných nákupov a Slováci si v budúcnosti viac priplatia aj za dovolenku v Česku.

"Od piatka sa začína na finančných trhoch ruleta a investori môžu len tipovať, kedy presne príde k uvoľneniu kurzu českej koruny. Môže sa pokojne stať, že ČNB neoznámi žiadny termín, čím odradí špekulantov od stávok na prudké posilnenie koruny a zabezpečí mierne posilňovanie domácej meny,“ povedala ekonómka Markéta Šichtařová zo spoločnosti Next Finance.

Česká národná banka začala s oslabovaním českej koruny v novembri 2013. Hlavným cieľom intervencií bolo naštartovanie inflácie na úroveň 2 % za rok. V praxi zo slabej českej koruny profitujú hlavne exportéri.

Naopak, Slovákom umelé oslabenie koruny komplikovalo prácu v Česku. "Dlhé roky chodím na týždňovky do Českej republiky. Začínal som ako frézar v Třineckých železiarňach a aktuálne pracujem ako zvárač pre jednu menšiu súkromnú firmu pôsobiacu v Ostrave. Ja aj moji slovenskí kolegovia hromžíme na slabý kurz českej koruny a prípadné posilnenie meny mám môže zvýšiť platy až o sto eur za mesiac,“ povedal Michal Svrček z Čadce.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #investície #obchody #investori #hospodárstvo #Česká národná banka