Taiansky rating od Fitch je tesne nad špekulatívnym pásmom

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Talianska vzhľadom na vysoký verejný dlh krajiny a stagnujúcu ekonomiku.

24.04.2017 00:00
debata

Dlhodobý emisný rating (IDR) Talianska v zahraničnej a domácej mene agentúra znížila zo stupňa BBB+ na úroveň BBB, čiže je už iba jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Ratingu agentúra pridelila stabilný výhľad.

Taliansky verejný dlh bol vlani na úrovni 132,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čiže patrí v rámci rozvinutých krajín k najvyšším. Fitch prognózuje, že verejný dlh krajiny bude kulminovať v tomto roku vo výške 132,7 percenta HDP a potom bude len postupne klesať, pričom v roku 2020 bude na úrovni 129,3 percenta HDP.

Podľa názoru agentúry sa politické riziká v Taliansku od jej predošlého posudzovania ratingu krajiny zhoršili. Pripomenula, že terajšie prieskumy naznačujú ďalšie klesanie podpory pre centristické politické strany a fragmentovanú politickú scénu, čo by mohlo viesť k menšinovej vláde. „Zvýšilo sa riziko existencie slabej alebo nestabilnej vlády a stúpla tiež možnosť ovplyvňovania politiky populistickými a euroskeptickými stranami,“ uviedla agentúra. Dodala, že väčší populizmus by mohol utlmiť politickú ochotu na reformy, zvýšiť tlak na uvoľnenie fiškálnej politiky a negatívne vplývať na náladu investorov.

Fitch dodáva, že talianske banky zápasia s problémom zlých úverov, pričom sa plánuje poskytnutie pomoci trom peňažným ústavom krajiny. Ekonomiku Talianska brzdí starnutie pracovnej sily a nízka produktivita. Fitch prognózuje, že hospodárstvo krajiny v tomto roku, rovnako ako vlani, posilní iba o 0,9 percenta a v budúcom roku o 1 percento. Poznamenáva však, že úverovú spoľahlivosť krajiny podporuje to, že jej ekonomika je veľká a diverzifikovaná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rating #Fitch