Jaguar rokuje o preškolení mladých ľudí

Nedostatok odborníkov núti prichádzajúceho automobilového investora investovať do vzdelávania ľudí. Podľa informácií denníka Pravda Jaguar Land Rover, ktorý stavia fabriku pri Nitre, rokuje s Duálnou akadémiou o príprave odborníkov v odbore mechatronik.

24.04.2017 11:00
Duálna akadémia, práca, automobilka Foto: ,
Prvý rok rekvalifikácie sa mladí ľudia učia pracovať so strojmi priamo v Duálnej akadémii a druhý už vo výrobných halách Volkswagenu.
debata (10)

V prípade uzatvorenia dohody bude britská automobilka financovať dvojročné vzdelávanie niekoľkých desiatok prevažne mladých ľudí. Takýto systém už dnes úspešne využíva bratislavská automobilka Volkswagen.

Jaguar zatiaľ oficiálne spoluprácu s Duálnou akadémiou nepotvrdil. „Nábor nových ľudí prebieha dobre a momentálne máme na Slovensku 150 zamestnancov,“ priblížila hovorkyňa Jaguar Land Rover Lisa Palmer. Automobilka má odštartovať výrobu od roku 2018 a aktuálne obsadzuje hlavne riadiace pozície v rámci logistických a výrobných tímov. „Začiatkom budúceho roka začneme aj s náborom výrobných pracovníkov,“ dodala Palmer.

Pri ohlásení investície v roku 2015 Jaguar sľuboval priemernú hrubú mzdu 1 225 eur. Zjavne však niektoré pozície budú platené lepšie a iné slabšie. Na internete je napríklad aktuálne inzerát, kde investor láka skladníkov na plat 700 eur v hrubom plus odmeny. „Robiť niekde za približne 550 eur v čistom mi nepríde ako práca snov. Na druhej strane, ľudia v konkurenčných miestnych fabrikách robia aj za menej, a tak vznikajúca automobilka má šancu získať nových zamestnancov,“ povedal Erik Lobo z Nitry. Ten pracuje v jednom z miestnych podnikov ako frézar a v čistom zarába približne 700 eur za mesiac.

Z troch na Slovensku pôsobiacich automobiliek nemá väčšie ťažkosti s dostatkom pracovnej sily len žilinská Kia Motors Slovakia. Trnavskému závodu PSA Peugeot Citroën už vláda povolila dovoz pracovníkov zo zahraničia a bratislavskému závodu Volkswagen Slovakia zas dočasne pomáha viac ako 500 kvalifikovaných maďarských zamestnancov Audi.

Najväčší súkromný zamestnávateľ bratislavská automobilka Volkswagen Slovakia problém s nedostatkom odborníkov vyriešila rekvalifikáciou ľudí v Duálnej akadémií. Pre VW Duálna akadémia potvrdila rekvalifikáciu 72 ľudí.

„Záujemci budú prijatí do zamestnaneckého pomeru vo Volkswagene Slovakia a následne nastúpia na rekvalifikáciu v akreditovaných odboroch v oblasti automobilového priemyslu,“ povedala Jana Široká, predsedníčka Duálnej akadémie. Prvý ročník rekvalifikácie sa absolvuje v Duálnej akadémií a druhý už priamo vo výrobnom závode automobilky. V súčasnosti robí Volkswagen Slovakia nábor do duálneho rekvalifikačného programu a oslovil aj úrady práce. Prípadní záujemci musia mať maturitu alebo výučný list.

V Duálnej akadémii sa tiež vzdelávajú aj stredoškoláci, ktorí po skončení štúdia majú isté pracovné miesto v spoločnostiach Matador, Siemens a Volkswagen Slovakia. Celkovo na Slovensku prax priamo vo svojich výrobných halách ponúka až 141 podnikov, ktoré prípadným záujemcom vytvorili takmer 2 300 študijných mi­est.

Pre chýbajúcu podporu zo strany štátu firmy nepočítajú s plným obsadením všetkých študijných odborov. „Nám nechýba finančná, ale systémová podpora zo strany štátu. Dnes totiž musia samotné firmy presvedčiť školy na spoluprácu a veľkým problémom je aj chýbajúca podpora pri nábore deviatakov. Našťastie, duálne vzdelávanie sa rozbieha aj tak a kým v minulom roku sa na 20 voľných miest hlásilo 35, dnes je to už 75 deviatakov,“ priblížil viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky Jaroslav Holeček.

Najväčší nápor deviatakov majú tie stredné školy, ktoré po úspešnom zmaturovaní zaistia prácu u renomovaných domácich zamestnávateľov. „Prihlásilo sa nám viac ako 280 záujemcov z celého Slovenska a do prvého ročníka od nového školského roku v septembri nastúpi 100 študentov,“ uviedla Široká. Tí sa budú vzdelávať v piatich študijných odboroch. Konkrétne: mechanik nastavovač, mechanik mechatronik, mechanik elektrotechnik, autotronik, mechanik strojov a zariadení.

„Som rada, že môj syn išiel študovať na túto školu, keďže po skončení ma istú a slušne platenú prácu,“ povedala matka jedného zo súčasných študentov Duálnej akadémie, Bratislavčanka Zuzana Košútová. V bratislavskom závode Volkswagenu je napríklad priemerný hrubý plat bez započítania odmien vrcholových manažérov 1¤795 eur v hrubom. No verejne menej známe firmy majú stále problém prilákať na praktické štúdium dostatok schopných deviatakov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Jaguar Land Rover #Duálna akadémia