Podnikatelia môžu podávať žiadosti o eurofondy elektronicky

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR odštartovali prvú výzvu, kde je možné elektronické podanie žiadostí o príspevok z eurofondov. Ako vysvetlil na brífingu minister hospodárstva Peter Žiga, pilotný projekt sa týka oblasti podpory malých a stredných podnikov v kreatívnom priemysle v rámci operačného programu Výskum a inovácie. Celkovo sú na projekty pripravené štyri milióny eur.

24.04.2017 15:54
debata

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini zároveň informoval, že zaniká povinnosť podávať množstvo príloh k žiadostiam o nenávratný finančný príspevok. Úrady vďaka systému „jedenkrát a dosť“ budú využívať dáta z dostupných registrov, žiadatelia by tak mali ušetriť čas i financie.

„Som rád, že môžeme zaviesť ďalšie opatrenie v rámci iniciatívy "jedenkrát a dosť“ a aj v oblasti eurofondov. Zníženie byrokracie, elektronické podanie žiadosti a zrušenie príloh, ktoré považujeme za nadbytočné, je konkrétnym výsledkom našej snahy," povedal Pellegrini.

Počet povinných príloh k žiadostiam o príspevok sa významne zníži. Kým doteraz musel žiadateľ ako povinné prílohy predkladať viaceré potvrdenia od štátnych orgánov a inštitúcií, ako napríklad od daňového úradu, od všetkých zdravotných poisťovní, či Sociálnej poisťovne, po novom budú tieto údaje získavať riadiace orgány priamo z dostupných registrov.

Žiadateľ pripraví žiadosť o príspevok spolu s prílohami elektronicky, následne ju podpíše kvalifikovaným elektronickým podpisom a zašle ju prostredníctvom svojej elektronickej schránky riadiacemu orgánu. Nemusí teda svoju žiadosť tlačiť a zasielať poštou. Právnické osoby ako žiadatelia príspevkov tak získajú ďalšiu možnosť, ako môžu aktívne využiť svoju elektronickú schránku a aktivovaný občiansky preukaz s čipom.

Úrad podpredsedu vlády plánuje v rámci kontroly jednotlivých výziev nabádať riadiace orgány, aby taktiež zaviedli do praxe navrhnuté opatrenia a zjednodušili prípravu žiadostí o nenávratný finančný príspevok pre žiadateľov. Pellegrini predpokladá ekonomický prínos zavedením aktuálnej elektronickej výzvy a zrušením povinnosti predkladať potvrdenia na úrovni od 3,5 mil. do 6,7 mil. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #výskum