Volkswagen odmietol razantný rast platov

Vedenie bratislavskej automobilky ponúklo odborom v najbližších troch rokoch pravidelné 4-percentné zvyšovanie platov všetkých 12 300 zamestnancov. Zástupcovia zamestnancov pritom len v roku 2017 požadujú priemerné zvýšenie platov o 16 percent.

25.04.2017 19:29
debata (41)

Ani siedme kolo rokovaní tak neprinieslo dohodu a odbory čoraz viac začínajú hovoriť o možnosti vyhlásenia štrajku. „Zamestnávateľ nemôže donekonečna argumentovať nízkymi platmi v regióne visegrádskej štvorky a diskriminovať pracovitých slovenských zamestnancov. Preto dnes z našej strany prišlo k ukončeniu rokovaní a teraz sa podľa zákona musíme obrátiť na sprostredkovateľa,“ povedal v utorok šéf Moderných odborov vo Volkswagene Slovakia Zoroslav Smolinský.

K vyhláseniu ostrého štrajku môže prísť až po tom, čo sprostredkovateľom predstavené riešenie odmietne zamestnávateľ alebo odbory. "My určite nechceme ostré prerušenie výroby, ale žiaľ nič iné nevie vedenie automobilky presvedčiť na razantnejšie zvyšovanie platov, a preto v prípade potreby sme pripravení aj na takéto krajné riešenie,“ dodal Smolinský. Podľa odborov vedenie podniku ignoruje aj fakt, že nástupné platy agentúrnych zamestnancov sú vyššie ako kmeňových pracovníkov.

Podľa Volkswagenu Slovakia dosiahli v minulom roku priemerné platy zamestnancov hodnotu 1 804 eur v hrubom. V tejto sume nie sú započítané odmeny vrcholových manažérov. Šikovní zamestnanci sa na priemerný plat dostanú zhruba po piatich odpracovaných rokoch.

Napriek tomu nástupné platy hlavne v prípade výrobných zamestnancov sú výrazne nižšie a pohybujú sa okolo úrovne 700 až 800 eur v hrubom. V prípade získania všetkých bonusov a odmien môže nástupný plat nováčikov stúpnuť na 1 100 až 1 300 eur v hrubom.

Razantnejšie zvyšovanie platov si Volkswagen Slovakia podľa odborov môže dovoliť, keďže v roku 2016 presiahol zisk po zdanení sumu 145 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #štrajková pohotovosť