Uber chce o tri roky predstaviť lietajúci taxík

Americký prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby Uber Technologies chystá lietajúci taxík. Predstaviť ho chce v roku 2020, o tri roky neskôr by mal byť uvedený do plnej prevádzky. V texaskom Dallase to v utorok oznámil Jeff Holden, ktorý je za projekt zodpovedný.

25.04.2017 22:30
Uber, lietajúci taxík Foto: ,
Lietajúci taxík spoločnosti Uber chce firma predstaviť v roku 2020, o ďalšie tri roky by mal byť zaradený do prevádzky.
debata

Lietajúci taxík Uber bude malé lietadlo, ktoré bude vzlietať a pristávať vertikálne. Vybavené bude elektromotorom s nulovými emisiami a jeho prevádzka bude dostatočne tichá, aby mohlo slúžiť v mestách.

Napríklad cestu z prístavu v San Franciscu do centra San Jose zvládne za 15 minút, zatiaľ čo po ceste sú to dve hodiny. V počiatočnej fáze si firma bude pýtať nepatrne vyššiu cenu ako za pozemné taxi. V dlhodobom horizonte by sa lietania taxíkom malo v porovnaní s vlastníctvom osobného automobilu vyplatiť, domnieva sa Uber.

Na vývoji lietadla Uber spolupracuje so spoločnosťami Bell Helicopter, Aurora, Pipistrel, Mooney a Embraer, s prípravou pristávacej plochy a nabíjacieho zariadenia jej pomáha Hillwood Properties.

Začatie výstavby je podľa denníka Financial Times plánované na budúci rok v Dallase, kde má byť taxislužba predstavená v roku 2020. Súčasne bude predvedená na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji.

debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Uber